Izložba „Historijska pruga kroz historijske izvore – 70 godina pruge Brčko – Banovići” u Istorijskom arhivu Užice

Juče je u Istorijskom arhivu Užice otvorena izložba „Historijska pruga kroz historijske izvore – 70 godina pruge Brčko – Banovići”.

Izložbu čine dokumenati, fotografije i novinski članci, koji svedoče o prvoj velikoj i jednoj od najznačajnijih radnih akcija u izgradnji Jugoslavije, izgradnji Omladinske pruge Brčko-Banovići.

U izgradnji je učestvovalo 62.268 omladinaca i omladinki iz cele zemlje, a pomagalo im je skoro 2000 dobrovoljaca iz drugih zemalja. Pruga je bila podeljena na 24 deonice na kojima je radilo 220 brigada. Bili su organizovani stručni kursevi, a štampan je i list “Omladinska pruga“.

Pruga Brčko – Banovići izgrađena je za samo 190 dana. Dužine 92 kilometara, sa tri tunela, 22 mosta i 177 drugih objekata. Prvi voz prugom je prošao 7.novembra 1946.godine.

Izgradnja pruge prvenstveno je bila namenjena lakšem transportu uglja iz rudnika Banovići. Tome služi i danas, ali u mnogo manjoj meri nego pre 70 godina.

Prilikom otvaranja izložbe prisutnima su se obratili direktor Istorijskog arhiva Užice Željko Marković, direktor Arhiva Tuzlanksog kantona, mr. sc. Omer Zulić, autor izložbe Selma Isić, predstavnik akcijaša Milutin Đuričić, učesnik izgradnje Radoje Lapčević i zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić koji je otvorio izložbu.
„Ova istorijska pruga kao jedan fenomen i jedna od prvih akcija koje će uslediti je donela dve stvari, sa jedne strane je povezala banovićki basen uglja sa lukom Brčko koja je u tom momentu bila jako važna u distribuciji ove preko potrebne sirovine u svim delovima naše bivše domovine za obnovu zemlje, a sa druge strane ova pruga je postavila drugačiji sistem vrednosti. Taj sistem vrednosti nisu samo činila 92 kilometra jedne volje i želje ili 192 dana novog optimizma i 62 268 srca koji su solidarno radila na nečemu što je opšte dobro, njega je činilo mnogo više od toga, činilo je da se podigne od temelja iz ruševina jedno društvo zahvaljujući pre svega radu akcijaša, udarnika, proletera…“, rekao je ovom prilikom Nešić i dodao da je moto ove akcije „Brčko-Banovići to je naša meta, izgradićemo prugu još ovoga leta“ dokaz da jedan duh optimizma i čelična snaga volje i jaka emocija mogu da učine nešto što na prvi pogled deluje nemoguće.

Izložba će biti izložena u Istorijskom arhivu Užice mesec dana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*