Izložba mozaika Aleksandra Tomaševića

Izložba fotografija mozaika Aleksandra Tomaševića pod nazivom Slike u kamenu – Mozaici Aleksandra Tomaševića će biti otvorena u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića, večeras u 19 časova.

Na izložbi će biti prikazani mozaici koje je Tomašević izveo u poslednjih sedam godina svog stvaralaštva. Izdvajanje mozičke umetnosti iz celokupnog opusa umetnika ima za cilj akcentiranje Tomaševića kao rodonačelnika savremenog mozičkog izraza kod nas.

Rad u mozaiku Tomašević je započeo početkom šezdestih godina prošlog veka, kao već zreo umetnik. Radio ga je intezivno i u kontinuitetu. Za sobom je ostavio devetnaest realizovanih mozaika (primenjenih i samostalnih) i četiri projekta za velike zidne mozaike. Svi mozici su izvedeni u venčačkom memeru, dalmatinskom kamenu i granitu, u četiri osnovne boje, crnoj beloj, sivoj i oker.

Izložba će biti otvorena do 3. decembra.

U okviru izložbe mozaika Aleksandra Tomaševića, u četvrtak 9. novembra će se održati promocija knjige Olivere Gavrić Pavić Mozaici u Srbiji 1950-2015. godine. U programu će učestvovati direktor Poklon zbirke Rajka Mamuzića mr Mileta Poštić i autorka knjige koja je i sama slikar –mozičar i jedan od osnivača grupe Ametist koja se dugo godina bavila popularizacijom ove tehnike na prostorima bivše Jugoslavije.

Tokom trajanja izložbe u četiri termina će se održati radionice u kojima će učenici Škole za dizajn „Bogdan Šuput“ iz Novog Sada izvesti mozaik inspirisan delima Aleksandra Tomaševića. Radionica će se održati u saradnji profesora Škole za dizajn „Bogdan Šuput“ Gordane Šijački, Lili Ereš Bunjik i autorke izložbe Jovanke Stolić.

 

Izvor: rtv.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*