Izložba o Mihajlu Pupinu sutra na Gardošu

Mihajlo Pupin (Fotodokumentacija „Politike”)

Izložba „Mihajlo Pupin – X zraci“ autora dr Dragoljuba Cucića, biće svečano otvorena sutra u Kuli na Gardošu u Zemunu, i trajaće do osmog jula, saopštila je Gradska opština Zemun.

Povod za novu izložbu je obeležavanje 125 godina od otkrića rendgenskog zračenja, kojem su i Nikola Tesla i Mihajlo Pupin dali ogroman doprinos, a Pupin posebno svojim otkrićem sekundarnog zračenja, kako je objasnio autor izložbe dr Cucić, istovremeno i direktor Pančevačkog regionalnog centra za talente.

Ova jedinstvena postavka u organizaciji Ateljea i galerije ‘„Čubrilo”, predstaviće posetiocima i ljubiteljima nauke dela genija iz Idvora kroz 10 panoa o rendgenu, iks zracima i naporima Mihajla Pupina da javnosti kroz fotografiju, popularnu i stručnu štampu objasni značaj otkrića da je ljudsko telo providno.

Takođe, ovaj projekat obuhvata i kolaž umetnice Mirjane Nikolić, nagrađen kao najbolji na ovogodišnjem konkursu Zadužbine Mihajla Pupina.

Naučnik Pupin je na doktorskim studijama u Nemačkoj sarađivao sa dr Kontom i neposredno bio upoznat sa otkrićem iks zraka i pre istraživanja Nilsa Bora o strukturi materije, što će pokazati izloženi članci iz medija.

Institut „Mihajlo Pupin” će uraditi prototipove patenata velikog naučnika, koji će uskoro moći da se pogledaju u Muzeju Nikole Tesle.

Planira se i snimanje igrane TV serije o velikom naučniku koga će tumačiti istaknuti glumac Dragan Mićanović.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*