IZLOŽBA „STOGODIŠNJICA OD PROGLAŠENJA SRPSKE PATRIJARŠIJE“ OTVORENA U SREMSKIM KARLOVCIMA

Izložbu „Stogodišnjica od proglašenja Srpske Patrijaršije“ u prisustvu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, Njegovog preosveštenstva episkopa sremskog gospodina Vasilija i brojnih arhijereja SPC i drugih zvanica, otvorio je patrijarh srpski gospodin Porfirije u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima.

 

Muzej grada Novog Sada izložbu je pripremio u saradnji sa Muzejom SPC, Arhivom SPC, Istorijskim arhivom grada Novog Sada, Eparhijom sremskom i Eparhijom bačkom, a delo je autorskog tima koji je predvodila istoričarka-muzejska savetnica dr Gordana Petković.U okviru izložbe predstavljen je proces ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve nakon Prvog svetskog rata kao i proglašenje Srpske Patrijaršije, koje se dogodilo upravo u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, 12. septembra 1920. godine.

 

– Ovo je važan datum za Srpsku pravoslavnu crkvu, naš narod i državu. Kada je bilo teško i kada je pala srpska carevina, kada su nas okupirali i sa juga i sa severa, i nekanonski ukinuli Pećku patrijaršiju, i u tim vremenima pokrajinski delovi svete Srpske pravoslavne crkve su bili uz svoj narod i nadomestili su nedostatak države.Čestitam ovaj veliki jubilej patrijarhu, arhijerejima, i neka bude kao u stihovima naše himne – neka Bog spasi i sačuva Srbiju, sve njene građane i svesrpski narod gde god živeo – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

 

Patrijarh srpski gospodin Porfirije rekao je da Sremski Karlovci i svojom spoljašnjom, materijalnom kulturom i duhovnom kulturom svedoče o činjenici da je srpska crkva prožeta narodom i da narod jeste crkva.

 

– Gde god nema vere pravoslavne i gde ne postoji crkva kao život i dinamična realnost, tu nema našeg naroda, a ako ga i ima, on je bez forme. Mi sebe poznajemo kao pravoslavne i samo u tome možemo prepoznati sazvežđe svih naroda i samo kao takvi možemo biti zvezda tog sazvežđa – naglasio je patrijarh srpski Porfirije.

 

Kako je rekao Igor Mirović srpska crkva je i u najtežim vremenima bila čuvar duhovnog i nacionalnog bića i temelj identiteta srpskog naroda. Prisutnima se obratio i episkop sremski Vasilije.

 

– Treba da blagodarimo sveti momenat što nam je podareno da budemo učesnici u važnom istorijskom hodu. Naši preci su u ovoj kući donosili ključne odluke za dobrobit srpskog naroda. Pouka našem narodu i čovečanstvu je da treba da se sabiramo i ujedinjujemo, a ne da se stalno govori o seobama i deobama – zaključio je episkop sremski Vasilije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*