Izrael prijavio prvi slučaj sumnje na majmunske boginje

Izvor: REUTERS/Ronen Zvulun

Izrael je prijavio prvi slučaj sumnje na zarazu virusom majmunskih boginja kod muškarca koji se nedavno vratio sa puta u Zapadnu Evropu.

Bolnica Ihilov u Tel Avivu je navela da je taj pacijent u 30-tim godinama hospitalizovan sa simptomima bolesti. On je navodno u dobrom stanju, izolovan i pod nadzorom.

Ministarstvo zdravlja Izraela je u četvrtak saopštilo da preduzima mere predostrožnosti zbog mogućeg širenja majmunskih boginja u toj zemlji i dalo instrukcije zdravstvenim radnicima da obrate pažnju na simptome bolesti.

Danas je regionalni direktor za Evropu Svetske zdravstvene organizacije Hans Kluge upozorio da bi broj slučajeva zaraze virusom majmunskih boginja mogao biti povećan u narednim mesecima jer se virus proširio na najmanje osam evropskih zemalja, preneli su izraelski mediji.

Kluge je rekao da dolazi letnja sezona, masovna okupljanja, festivali i zabave i da je zabrinut da bi se prenošenje moglo ubrzati.

Bolest je retko fatalna, a ranije je zabeležena u Centralnoj i Zapadnoj Africi, ali se u proteklim nedeljama javila u evropskim zemljama, uključujući Portugal i Švedsku, kao i u SAD, Australiji, Kanadi, rekao je Kluge, označivši širenje majmunskih boginja „atipičnim“.

Sve sem jedne nedavno zaražene osobe nisu putovale u područja gde su majmunske boginje endemska bolest.

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*