Izraelska avijacija nastavila bombardovanje položaja Hamasa, srušena džamija na severu Pojasa Gaze

Nastavljeni su sukobi između Izraelaca i Palestinaca. Bombardovani položaji radiklanog Hamasa. Pripadnici Hamasa odgovorili su ispaljivanjem raketa na Izrael. Sirene za uzbunu su se oglasile u nekoliko gradova. Izaslanik američkog predsednika u kriznom regionu. Palestinske vlasti navele da je najmanje 12 osoba poginulo u jednom od vazdušnih napada na sever Pojasa Gaze, kao i da su izraelski avioni uništili jednu džamiju.

Izraelska avijacija nastavila je bombardovanje položaja militantnog Hamasa.

Palestinske vlasti potvrdile su da je najmanje 12 osoba poginulo danas u jednom od nekoliko vazdušnih udara na sever Pojasa Gaze, među njima poginula je jedan žena sa troje dece, kao i da su izraelski avioni uništili jednu džamiju.

Izrael je potvrdio da su njegovi avioni jutros nastavili vazdušne udare na vojne ciljeve Hamasa u Gazi, a pripadnici Hamasa odgovorili su ispaljivanjem raketa na Izrael, broj žrtava sukoba svakog dana raste ali i pritisak međunarodne zajednice da se oni okonačaju, prenosi Rojters.

Sirene su se danas oglasile i u više gradova na jugu Izraela upozoravajući na raketni napad iz Gaze, a u Beršebi i Ašdodu pogođeno je nekolko zgrada a izveštaja o žrtvama nije bilo. Hamas je preuzeo odgovornost za lansiranje ovih raketa.

Jedanaest Palestinaca je izgubilo  život u okupiranoj Zapadnoj obali u sukobima sa izraelskom policijom.

Broj žrtava se svakog dana povećava. Od ponedeljka u Gazi su ubijene najmanje 132 osobe, među kojima 32 dece i 21 žena, a 950 osoba je ranjeno, saopštili su palestinski medicinski zvaničnici.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres pozvao je na trenutni prekid neprijateljstava u Izraelu i Pojasu Gaze.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da su čelnici Hamasa pomisli da mogu da pobegnu, ističući da ih vojska te zemlje može „sustići bilo gde“.

Američka administracija predsednika Džozefa Bajdena obavestila je Kongres ove nedelje da će poslati finansijsku pomoć od 10 miliona dolara Palestincima sa ciljem promovisanja mira sa Izraelom iako besne sukobi između dve strane.

Vazdušni napadi na Gazu

Vazdušni napadi na Gazu

Pomoć će biti upućena palestinskim grupama na Zapadnoj obali i u Gazi kako bi se pomogli projekti saradnje i pomirenja sa Izraelcima, prenosi AP.

Stejt department je saopštio da je ova suma deo mnogo većeg iznosa od 100 miliona dolara koju je američka administracija odobrila za Palestince početkom godine, poništivši tako skoro potpuno ukidanje podrške tokom mandata Donalda Trampa, navodi Asošieted pres.

Predsednik palestinske samouprave Mahmud Abas pozvao je juče Sjedinjene Američke Države da intervenišu i zaustave, kkao navodi, izraelsku agresiju na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, saopšteno je iz njegove kancelarije.

Razmena raketnih udara usledila je nakon izbijanja nemira u blizini džamije Al-Aksa u jerusalimskom Starom gradu početkom maja.

Ovo je najveća kriza od sukoba 2014. godine.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*