Izraelska zvaničnica: Većina najtežih pacijenata je nevakcinisana

Izvor: Jack Guez/AFP

Načelnica službi za javno zdravlje Izraela Šaron Alroj-Preis izjavila je da su većina najtežih pacijenata u toj zemlji, obolelih od kovida-19, nevakcinisani, te da je gotovo svako ko je na respiratoru nevakcinisan.

„Od 175 pacijenata na respiratoru, dve trećine nije uopšte vakcinisano“, izjavila je Alroj-Preis, dodavši da je od 27 pacijenata priključenih na aparate za ekstrakorporalnu membransku oksigenaciju (ECMO), od kojih je većina mlađa od 60 godina, 90 odsto nevakcinisanih.

Ona je to rekla dan pošto je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio nove podatke, koji pokazuju da je za ljude koji nisu bili vakcinisani 11 puta veća verovatnoća da će umreti od onih koji su potpuno vakcinisani, prenose izraelski mediji.

Alroj-Preis je upozorila da je važno spasavanje života, a ne koliko će se ljudi zaraziti.

Upozorenje je upućeno Izraelcima koji mogu da prime vakcinu, a nisu to učinili.

Njih ima oko 850.000 od ukupno 9,3 miliona stanovnika Izraela.

U toj zemlji je treću dozu vakcine primilo već 2,7 miliona ljudi, što je načelnica za javno zdravlje označila impresivnim dostignućem.

„Mi smo vodeća zemlja koja pokazuje svetu da vakcina spašava živote i potiskuje ozbiljnu bolest“, rekla je ona.

U Izraelu se treća, buster vakcina, daje od avgusta.

Nova studija je pokazala da su Izraelci 12 dana posle primanja buster doze deset puta zaštićeniji od ozbiljne zaraze od onih koji su primili samo dve doze.

Pokazalo se takođe da osobe koje su tri puta imunizovane imaju 95 odsto zaštite od infekcije uopšte, slično efikasnosti vakcine Fajzer protiv prvih sojeva koronavirusa.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*