Izvođač radova i investitor na Vračaru saslušani nakon urušavanja zgrade, slede krivične prijave

Posle urušavanje zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da su Građevinska inspekcija i policija izvšile uviđaj.
Izvođač radova i investitor na Vračaru saslušani nakon urušavanja zgrade, slede krivične prijave

Foto: FoNet/AP
Po nalogu tog tužilaštva saslušana su odgovorna lica – izvođači radova na gradilištu, kao i investitori objekta koji su fizička lica.
Iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnovana sumnja da je izvršeno krivično delo Teško delo protiv opšte bezbednosti iz Čl. 288 KZ-a. Takođe, nakon uviđaja i izjava i pregleda dokumentacije, proizilazi da temeljna jama nije bila propisno i dovoljno obezbeđena, odnosno da je ista bila obezbeđena suprotno propisima i projektu koji je odobren, usled čega je najverovatnije došlo do pucanja šipova i obrušavanja. Nadležna inspekcija je po hitnom postupku naložila sanaciju temeljne jame, kako bi se obezbedilo gradilište i sprečilo dalje urušavanje„, navodi se u saopštenju.
Kažu i da će protiv odgovornih lica biti podneta krivična prijava u redovnom postupku jer ne postoje razlozi za određivanje pritvora.
Naime, svi učinioci su državljani Srbije i imaju uredno prebivalište, zatim svi dokazi su obezbeđeni, a upravo izvođač radova mora sanirati temeljnu jamu po hitnom postupku i to što pre zbog najave kiše i pljuskova u narednom periodu. Pored toga što gradilište mora brzo da se obezbedi i sanira da ne bude još težih posledica, potrebno je odmah pregovarati oko naknade štete sa oštećenima„, zaključuju iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva, a prenosi Nova.rs.
Prethodno je građevinska inspekcija izvršila hitan inspekcijski pregled lokacije na Vračaru na kojoj je urušena zgrada, a utvrđeno je da izvođač na parceli pored nije obezbedio temeljne jame po projektu. Najavljeno je da će biti podnete odgovarajuće krivične prijave protiv svih odgovornih lica, investitora, izvođača, stručnog nadzora.
Građevinski inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove Grada Beograda vodi postupak inspekcijskog nadzora nad izgradnjom objekta u Vidovdanskoj ulici broj 4, saopšteno je iz Sekretarijata za inspekcijske poslove. Investitor poseduje građevinsku dozvolu od 22. aprila 2021. godine i prijavu radova od 14. maja 2021. godine.
Podsetimo, bager sa gradilišta koje se nalazi pored zgrade u Vidovdanskoj ulici broj 2 potkopao je temelje te zgrade. Posle 30-ak sekundi došlo je do potpunog loma. Čitav jedan stan je uništen, a čini se i da cela zgrada više neće biti upotrebljiva. Stanari su hitno evakuisani. Srećom niko nije poginuo.
IZVOR:021.RS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*