Jačanje partnerstva sa RS u oblasti državne uprave

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Marija Obradović i ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić potpisale su danas Odluku o obrazovanju zajedničke radne grupe koja će koordinirati aktivnostima u realizaciji ciljeva Memoranduma o saradnji, koji su dva ministarstva potpisala još 2019. godine.

 FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bg

Obradović i Jurić su na sastanku, održanom na marginama sednice vlada Srbije i RS, ocenile da se samo uspostavljanjem dinamične saradnje može jačati partnerstvo resornih ministarstava.

Tokom sastanka je konstatovano da je cilj da se stvori održiva i dinamična saradnja u oblastima za koje su ministarstva nadležna, kako bi se reformske aktivnosti implementirale u praksi.

Sagovornice su ocenile da se Srbija i RS u procesu reforme sistema uprave suočavaju sa sličnim izazovima i da baš zbog toga mogu zajednički da deluju i pružaju međusobnu podršku.

Iako je reforma javne uprave jedna od osnovnih reformi u procesu evropskih integracija, efikasna, ekonomična i otvorena javna uprava se gradi radi građana.

Obradović je pozitivno ocenila atmosferu tokom današnje zajedničke sednice, istakavši da su saradnja i povezanost između RS i Srbije izuzetno prirodne.

Uvek ćemo biti spremni da podržavamo jedni druge ne samo u reformskim procesima, nego i po drugim zajedničkim političkim pitanjima koja su značajna i za građane Srbije i za građane RS, poručila je ministarka.

Danas potpisana Odluka o imenovanju radne grupe za koordinaciju aktivnosti u realizaciji ciljeva Memoranduma o saradnji između Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije i Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske predviđa usvajanje Akcionog plana za njegovo sprovođenje za period 2021-2022. godine u oblastima reforme javne uprave, međuopštinske saradnje, upravljanja ljudskim resursima, stručnog usavršavanja, stručnih ispita, inspekcijskog nadzora, upravne inspekcije, jedinstvenog upravnog mesta, centralnog registra stanovništva, evropskih integracija, međunarodne saradnje i projekata.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*