Jačanje saradnje sa Kenijom u oblasti poljoprivrede

POKRAJINSKA VLADA

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević sastao se danas sa državnim sekretarom  Ministarstva spoljnih poslova Republike Kenije Ababuom Namvambom sa kojim je razgovarao o unapređivanju saradnje u oblasti poljoprivrede.

Posebno je bilo reči o saradnji u oblasti  prehrambene i prerađivačke industrije, koja je za Keniju od izuzetnog značaja, digitalizaciji poljoprivrede  u kontekstu globalnih klimatskih promena, kao i o proizvodnji poljoprivrednih mašina i procesne opreme i  transfera tehnologija i znanja na planu semenske  proizvodnje.

POKRAJINSKA VLADA

Radojević i Namvamba konstatovali su da Srbija i Kenija imaju dugu tradiciju dobrih odnosa i da je današnji susret još jedna potvrda ovoj višedecenijskoj saradnji.

Sekretar Radojević se posebno zhvalio na  principijelnoj podršci koju je Kenija pokazala po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, uz puno poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu predstavio je gostima iz Kenije potencijale AP Vojvodine i mere agrarne politike, kojima Pokrajinska vlada podstiče razvoj poljoprivrede, osvrnuvši se na izvozne potencijale poljoprivrednih proizvoda Vojvodine, posebno onih koji nisu genetski modifikovani.

POKRAJINSKA VLADA

„Mogućnost za unapređenje saradnje AP Vojvodine i Kenije  u poljoprivredi danas je osnovna tema razgovora, jer je to jedan od prioritetnih  ciljeva koji je Kenija postavila u okviru svoje ekonomske politike – obezbeđivanje sigurnosti hranom“, istakao je Radojević. Da za to postoje ozbiljne šanse ilustrovao je  i činjenicom da je Vojvodina je dominantno agrarno područje, u čijoj ukupnoj teritoriji  oko 74 odsto čine obradive površine, odnosno 1,6 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, ističući ugled i kvalitet Instuta za ratarstvo i povrtarstvo i Instituta Biosens u postizanju visokih prinosa.

Državni sekretar  Ministarstva spoljnih poslova Republike Kenije Ababu Namvamba je naglasio da Kenija neće menjati svoj stav po pitanju Kosova i Metohije i da u Srbiji i AP Vojvodini vidi sigurnog i lojalnog partnera za saradnju i prijateljstvo.

Gosti iz Kenije, koja  ima oko 50 miliona stanovnika, istakli su da je osiguravanje hrane veoma značajna stavka u njihovoj ekonomskoj politici,  ali da postoji otvorenost za saradnju na više polja u poljoprivredi i da su danas otvorene sve teme koje su od posebnog interesa za njihovu zemlju.

Jedna od tema koja je bila u fokusu današnjeg susreta jeste i povezivanje univerziteta i naučnih instituta AP Vojvodine i Kenije.

Domaćini i gosti  Republike Kenije nastavili su današnje razgovore u Institutu Biosens.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*