Jadranski program prekogranične saradnje opravdao svrhu

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović ocenila je u italijanskom gradu Akvila, da je IPA Jadranski program prekogranične saradnje opravdao svrhu, omogućivši saradnju institucija osam zemalja i realizaciju više od 100 projekata korisnih za građane.

„Republika Srpska je dala punu podršku nastavku ovog programa u kojem je aktivno učestvovala kako bi se i u narednom budžetskom periodu EU obezbedila podrška za finansiranje sličnih projekata i ojačala svest o važnosti integracionih procesa“, istakla je Cvijanović u svom obraćanju na završnom događaju IPA Jadranskog programa.

Ona je istakla da je program usmjeren ka stvaranju pretpostavki za ekonomski rast i smanjenje ekonomskih i socijalnih razlika na prostoru zemalja članica programa Adrijatik IPA kroz realizaciju infrastrukturnih projekata i jačanje poslovne inicijative, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Cvijanovićeva je naglasila da je posebno značajna politička dimenzija pripreme onih članica programa koje su u statusu kandidata i potencijalnih kandidata za pristupanje Evropskoj uniji.
Ona je ocenila da je italijanska regija Abruco u ovom programu prekogranične saradnje demonstrirala lidersku poziciju.

Na konferenciji su razmenjena iskustva o efektima prekogranične saradnje u prethodnom budžetskom ciklusu Evropske unije, a učesnicima se obratio i predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, kome je premijer Srpske zahvalila što je ukazao na potrebu da EU, uz mehanizme ekonomskog razvoja, posebnu pažnju posveti i smanjenju bezbednosnih rizika na Balkanu.

Učesnici su ocenili da su efekti, odnosno postignuti rezultati programa vidljivi, ali i da su identifikovane mogućnosti za unapređenje saradnje.

Konferencija u Akvili bila je prilika i za razmenu mišljenja Cvijanovićeve, Tajanija i ministra evropskih poslova Crne Gore Aleksandra Andrije Pejovića o integraciji zemalja Balkana u EU.

Na završnom događaju IPA Jadranskog programa učestvovali su i državni podsekretar Ministarstva pravde Italije Federika Kjavaroli, član Evropskog suda pravde Ecijo Perilo, generalni sekretar Konferencije rubnih i pomorskih regija Eleni Marijanu, potpredsjednik Jadransko-jonske regije Aldrin Dalipi, gradonačelnik Tirane Erjon Veliaj i predsjednik italijanske regije Abruco Lućano Di Alfonso.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*