Japan: Evakuacija u priobalnim područjima zbog cunamija; Peru: Pronađene dve osobe koje su se utopile

TOKIO, LIMA –

Stotine hiljada japanskih državljana savetovano je danas da se evakuišu jer su talasi od preko jednog metra pogodili priobalna područja te zemlje, javila je državna televizija NHK, nakon što je erupcija podvodnog vulkana u Pacifiku, kod ostrva Tonga, izazvala pretnju od cunamija.

Oko 230.000 ljudi je savetovano da se evakuiše u osam prefektura zbog rizika od cunamija, izvestio je NHK, a današnje upozorenje je uključivalo područja koja su se 2011. godine našla na udaru smrtonosnog cunamija, prenosi Rojters.

Na jugu Japana, u prefekturi Koči na ostrvu Šikoku prijavljeno je prevrtanje 10 čamaca, saopštio je NHK, a avio-kompanija Džepen erlajns je otkazala 27 letova širom zemlje.

Tokom noći je došlo do kašnjenja u železničkim i poštanskim službama u nekim oblastima, izvestio je Kjodo njuz, a bilo je i evakuisanih koji su noć proveli napolju, po hladnom vremenu.

Crveno upozorenje na cunami, drugo na japanskoj skali, koje je najpre izdato za prefekturu Ivate na severu Japana ukinuto je kasnije tokom jutra po lokalnom vremenu, a manje ozbiljno žuto upozorenje na cunami izdato za istočnu obalu Japana, ukinuto je u 14.00 casova po lokalnom vremenu, izvestio je NHK.

Peru: Pronađene dve osobe koje su se utopile na severu zemlje

Dve osobe su se utopile na plaži u severnom delu Perua, saopštila je danas lokalna uprava civilne odbrane, nakon što su zabeleženi neobično visoki talasi u nekoliko priobalnih oblasti posle erupcije podvodnog vulkana u Tongi u Tihom okeanu.

Do smrti dve osobe je došlo juče na plaži koji se nalazi u regionu Lambajeke, naveo je Peruanski Nacionalni institut za civilnu odbranu (Indeci) u saopštenju, preneo je Rojters.

Više od 20 peruanskih luka privremeno je zatvoreno iz predostrožnosti zbog upozorenja da vulkan izaziva nenormalno visoke talase, saopštio je Indeci.

Peruanska policija je objavila na Tviteru da su žrtve pronašli policajci iz policijske stanice na plaži Nejlamp.

U tvitu se navodi da su talasi bili nenormalno veliki u toj oblasti i da je to područje proglašeno nepodesnim za kupanje.

Na televizijskim snimcima prikazano je nekoliko kuća i kompanija poplavljenih morskom vodom u priobalnim oblastima u severnom i centralnom delu Perua.

Veliki oblak sprečio nadzorne letove sa Novog Zelanda

Masivni oblak pepela koji je prekrio malu ostrvsku državu Tonga, sprečio je nadzorne letove sa Novog Zelanda

Na satelitskim snimcima može se videti erupcija, sa oblakom pepela, pare i gasa koji su se uzdizali iznad plavih pacifičkih voda, prenosi AP.

Kako se navodi, eksplozija se mogla čuti čak i na Aljasci.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern rekla je da još nema zvaničnih izveštaja o povređenima ili smrtnim slučajevima u Tongi, ali je upozorila da vlasti još nisu uspostavile kontakt sa nekim obalnim oblastima i manjim ostrvima.

„Komunikacija sa ostrvom je veoma ograničena. I znam da to izaziva veliku zabrinutost za ovdašnju zajednicu“, izjavila je Ardern.

Mnogi delovi Tonge, čiji se glavni grad nalazi 65 kilometara južno od područja erupcije vulkana, suočavaju se sa gotovo potpunim prekidima struje, telefonskih linija i Interneta.

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci na kojima se može videti voda koja prodire u jednu crkvu i nekoliko kuća, a očevici su ispričali da je vulkanski pepeo padao po glavnom gradu Nuku’alofa.

Geološka služba Tonge saopštila je da su se gas, dim i pepeo iz vulkana dizali do visine od 20 kilometara.

Upozorenje na cunami izdato je na Havajima, Aljasci i pacifičkoj obali SAD, a prema izveštajima američke agencije AP na Havajima su talasi uspevali da izguraju čamce na pristaništa.

Cunami je pogodio obale japanskih ostrva Amami, a japanska TV stanica NHK izvestila je da su talasi visoki oko 1,2 metra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*