Jasna i nedvosmislena podrška razvoju rodne ravnopravnosti

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević obratio se danas na prvoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o rodnoj ravnopravnosti, koja je održana u Skupštini AP Vojvodine.

Milićević je izrazio zadovoljstvo što se javna rasprava održava baš u Novom Sadu i Vojvodini, jer je, kako je naveo, pokrajinska administracija, svojim aktivnostima i odlukama značajno doprinela razvoju rodne ravnopravnosti u Srbiji i Vojvodini.

On je istakao da, u svim segmentima svog delovanja, aktuelna Pokrajinska vlada rodnu ravnopravnost izdvaja kao jedan od suštinskih prioriteta.

„Načela jednakih mogućnosti i za žene i muškarce, stvaranje uslova za njihovo ravnopravno učešće u svim oblastima društvenog života i, najzad, sprečavanje svakog oblika rodno zasnovane diskriminacije nisu samo politička, već ljudska i moralna načela na kojima zasnivamo sopstveno delovanje“, kazao je potpredsednik Milićević.

On je navodeći neke od aktivnosti pokrajinske administracije na unapređenju rodne ravnopravnosti istakao da je proces rodnog budžetiranja u AP Vojvodini započet pre tačno dve godine. Reč je o svojevrsnom reformskom procesu u koji se krenulo veoma ozbiljno, koji uz podršku Pokrajinske vlade i drugih organa u čijoj je to nadležnosti, koordinira Pokrajinski sekretarijat za finansije.

Milićević je dalje naveo da je konkretan primer dobre prakse u ovoj oblasti i to što je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo kroz svoje mere prepoznao žene na selu, nosioce poljoprivrednog gazdinstva. Takođe, na konkursima za dodelu kuća na selu, žene su postale vlasnice kuća u vojvođanskim selima, dok im se podrška pruža i kroz programe za ekonomsko osnaživanje.

„Naša opredeljenja su jasna, nedvosmislena i konkretna. Otuda možete biti sasvim sigurni da će i Zakon o čijem nacrtu će se danas raspravljati, u Vojvodini biti primenjivan odlučno, dosledno i principijelno“, naglasio je Milićević.

U uvodnom delu obratili su se i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Stana Božović, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost i koordinatorka Ženske parlamentarne mreže APV Mia Strajin, predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost Grada Novog Sada Mirjana Vasilić, zamenik gradonačelnika Grada Novog Sada Srđan Kružević i direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Vojvodine Diana Malović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*