Jednošalterski sistem: 3.500 Banjalučana tražilo da Grad pribavlja dozvole umesto njih

Jednošalterski sistem za građevinske dozvole, koji je uveden u januaru ove godine, naišao je na jako dobar odaziv Banjalučana, pa je tokom ove godine podneseno 3.530 takvih zahteva, potvrđeno je u Odeljenju za prostorno uređenje.

Šef Odseka za poslovne prijemne kancelarije Dragana Milanović ističe da se, od uvođenja ove novine, 90 odsto investitora manjih objekata opredelilo za korištenje sistema, čija je osnovna prednost u tome da gradske službe, umjesto njih, prikupljaju svu potrebnu dokumentaciju i neophodne saglanosti.

– U posljednje vreme, zabeležen je porast i broja investitora koji i za veće objekte pribavljaju potrebnu dokumentaciju na ovaj način – kazala je ona.

Jednošalterski sistem funkcioniše na bazi toga da se zahtevi za dozvole podnose na jednom mestu, a da Gradska uprava, umesto investitora, pribavlja potrebne saglasnosti nadležnih organa i preduzeća. Dodatna pogodnost za investitore jeste to što ne snose dodatne troškove za to što Grad, umesto njih, pribavlja potrebne saglasnosti. Drugim rečima, korištenjem jednošalterskog sistema, investitor više nema potrebu da hoda od kancelarije do kancelarije, kompletira potrebnu dokumentaciju i čeka u redovima za izdavanje saglasnosti, nego to Gradska uprava radi umjesto njih.

Ovaj sistem Banja Luka je uvela početkom tekuće godine, kao jedna od retkih lokalnih zajednica u BiH koje nude ovaj oblik pogodnosti.

Izvor: Grad Banja Luka

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*