Jeremić: Ako ne bude uslova za izbore – neće biti ni izbora

(Foto EPA/SRDJAN SUKI)

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da će ta stranka učiniti „sve što može” da izborni uslovi budu poboljšani ali da je danas bliža oceni da na kraju procesa neće biti uslova za učešće na izborima.

On je najavio da će Narodna stranka učestvovati na lokalnim izborima u Negotinu, zakazanim za 17. oktobar, navodeći da će to biti „pokazna vežba na kojoj će se jasno videti kakvi su izborni uslovi”.

„Detaljno ćemo pratiti i dokumentovati sve što vlast radi u vezi sa izborima u Negotinu i to u realnom vremenu predstavljati evropskim posrednicima. SNS deluje na osnovu predatorskog instinkta i očekujem da ćemo u Negotinu videti sve što smo videli i na prethodnim lokalnim izborima. Drugim rečima, to će biti dobar eksperiment i pokazna vežba u ključnom trenutku”, rekao je Jeremić za televiziju N1, prenosi Beta.

Komentarišući nastavak dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima uz posredovanje EU, Jeremić je rekao da je Narodna stranka uputila amandmane na dokument evropskih posrednika i da će učestvovati u nastavku dijaloga 17. septembra i 18. septembra.

„Danas smo mnogo bliži tome da na kraju procesa neće biti uslova za učešće na izborima, ali ćemo učiniti sve što možemo da izborni uslovi budu poboljšani, kako bismo imali čistu situaciju prilikom odlučivanja, znajući da u tom procesu nismo počinili nijedan faul. Kada bi dijalog danas bio prekinut i stvari ostale kakve su danas, mi svakako ne bismo učestvovali na izborima”, rekao je Jeremić.

Ocenio je da ukoliko ne bude uslova za slobodne i poštene izbore, neće biti ni izbora i dodao da promena može doći „isključivo zajedničkim naporima opozicije”.

„To znači mnogo više od onoga u junu 2020. godine, kada je opozicija imala pasivan stav bojkota. To vreme je iza nas i Narodna stranka smatra da ponavljanje onoga što se desilo prošle godine ne bi bilo dovoljno”, naveo je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke je ocenio da opozicija „verovatno nikada neće dobiti aktivnu podršku” Evropske unije za smenjivanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i dodao da joj to „nije ni potrebno” jer će „Vučićev režim smeniti uz podršku građana Srbije.

„To uprošćeno izgleda: ‘Nećete litijum, a hoćete podršku Evrope. E pa ne može i jedno i drugo’. Ono što je realnije je da EU prestane da aktivno podržava Vučića, slično kao što prstom nisu mrdnuli 2012. godine kada je prethodni put menjana vlast u Srbiji, i to će nam biti dovoljno”, rekao je Jeremić.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*