Joanikije: Patrijarh Porfirije i ja smo prijatelji od naših studentskih dana

(Foto Fejsbuk/Pravoslavna Mitropolija Crnogorsko-Primorska)

Njegova Svetost, Patrijarh Porfirije i ja smo prijatelji od naših studentskih dana, od Studentskoga grada pa do Grčke, napisao je izabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije  na  Fejsbuk nalogu „Pravoslavna Mitropolija Crnogorsko-Primorska”.

„Kada je on tamo (u Grčkoj) studirao išao sam da ga posjetim i iste godine smo izabrani za arhijereje. On je bio na mojoj hirotoniji, a ja na njegovoj, i sve vrijeme smo kao braća bliski, a bliski smo i po našem ishodištu nekako. On je duhovni sin vladike bačkoj Irineja, a ja mitropolita Amfilohija. Oni su učenici oca Justina i sve to je imalo značaj u izgrađivanju našega prijateljstva,” navodi Joanikije i dodaje da ga je Patrijarh Porfirije predložio za mitropolita crnogorsko-primorskog.

„On me predložio i na tome sam mu veoma zahvalan, iako mi je dato teško i veliko breme. Naravno, biće mnogo teže nego što je bilo u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj i teško mi je da se rastanem sa eparhijom, ali to je bila volja i potreba moje Crkve, ja sam uvijek poslušan svojoj Crkvi i svojem Patrijarhu. Po njegovom prijedlogu ja sam izabran aklamacijom. Dakle, tolika je bila podrška i tolika je bila sazrela misao u našem u Svetom Arhijerejskom Saboru o tome ko treba da bude izabran za novog mitropolita crnogorsko-primorskog. Ta akalmacija je bila odraz naše jednodušnosti u Svetom Arhijerejskom Saboru,” zaključuje i svom kratkom obraćanju putem Fejsbuka Jonikije.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*