Joksimović i Varheji: Nova metodologija za veći kredibilitet pregovora

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC /bs

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović razgovarala je danas putem video-linka sa evropskim komesarom za politiku susedstva i proširenja Oliverom Varheijem o najznačajnijim aktuelnim pitanjima pristupnog procesa Srbije Evropskoj uniji, kao i o situaciji u regionu.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC /bs

Joksimović i Varheji su se saglasili da su stabilnost, bezbednost i napredak Zapadnog Balkana u bliskoj vezi sa prosperitetom same Evropske unije, te da Srbiju napori koje ulaže u obnovu poverenja i jačanje ekonomskih veza u regionu čine kredibilnim partnerom u procesu pristupanja.

Ministarka je ukazala na činjenicu da je ubrzanje reformi neophodnih za brže pristupanje Srbije Uniji, od onih u oblasti vladavine prava, preko saniranja ekonomskih posledica aktuelne pandemije, do jačanja regionalne saradnje, jedan od ključnih prioriteta nove Vlade Srbije.

Održavanje Međuvladine konferencije do kraja godine, kako je ukazala, bila bi prava prilika da državama članicama predstavimo sve što je do sada postignuto u reformskom procesu.

Takođe, važno je i da razmotrimo planove kako da u procesu pristupanja budemo efikasniji, uz pomoć Evropske komisije koja treba da definiše sve elemente novog klasterskog pristupa pregovorima, objasnila je Joksimović.

Istovremeno, ona je ponovila opredeljenje Srbije da prihvati novu metodologiju koja pojačava politički nadzor nad procesom pregovora i da se mi već intenzivno pripremamo i jačamo političko upravljanje pregovaračkim procesom koji bi trebalo da rezultira ubrzanjem reformi.

Ministarka je naglasila da i Evropska komisija ima svoj deo posla u razradi primene nove metodologije na Srbiju i da je zato važan kontinuiran i otvoren politički dijalog.

Varheji je rekao da ideja o novoj metodologiji odražava činjenicu da je Zapadni Balkan strateški prioritet Evropske komisije u ovom sazivu, a da je cilj tih predloženih promena bio da se ojača verodostojnost procesa, njegova predvidivost i transparentnost.

Ekonomski i investicioni plan, koji podrazumeva do devet milijardi evra bespovratne pomoći, predstavlja podršku dugoročnom društveno-ekonomskom oporavku i održivom rastu BDP u celom regionu, rekao je on.

Varheji je podvukao da će ta sredstva biti pre svega podrška da se region oporavi od posledica COVID-19, kao i da se što pre dostignu standardi za članstvo u EU.

Joksimović je iskazala zahvalnost komesaru na objektivnom i afirmativnom pristupu u pogledu vrednovanja ne samo političkih, već i ekonomskih kriterijuma pregovora koje ostvaruje Srbija.

Sagovornici su ocenili da, iako je pandemija COVID-19 teško pogodila i države članice EU i Srbiju, kao i čitav region, ipak njene posledice nisu umanjile značaj agende proširenja, čiji je strateški cilj sa jedne strane sprovođenje svih reformi u državama koje teže članstvu u EU, a sa druge da Unija podstakne Zapadni Balkan da ubrza taj svoj put.

Vladavina prava, razvoj infrastrukture, Zelena agenda, cirkularna ekonomija, zapošljavanje mladih, kao i razvoj privrede, najvažnije su oblasti čije će unapređenje doneti bolji život svim građanima, ali i realizaciju političke i vrednosne ideje o članstvu u EU, zaključili su Joksimović i Varheji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*