JOŠ SE NE NASLUĆUJE EPILOG TENISKOG SKANDALA U MELBURNU Đoković ne sme da tuži Australiju

On možda i može da dobije nekoliko miliona evra zbog nepravde koja mu je učinjena, ali verovatno mu onda neće ukinuti ili skratiti trogodišnju zabranu ulaska u ovu zemlju, piše Politika.

Svetski teniski broj jedan na putu ka sudnici u Melburnu pre nedelju dana (Foto EPA-EFE/James Ross)

Britanski tabloidi tvrde da je Novak Đoković već tužio Australiju za neopisivo maltretiranje i traži 3,8 miliona evra, neki poznati advokati tvrde da najbolji teniser sveta može da dobije i do pet miliona evra, a svi zaboravljaju jednu stvar.

Ako Đoković tuži nadležne u ovoj zemlji za maltretiranje koje su mu naneli, oni mu neće skratiti zabranu ulaska koja u ovom trenutku glasi tri godine

Kada je Đokoviću izrečena mera deportacije, automatski je dobio trogodišnju kaznu ulaska, ali uz objašnjenje da ona može biti skraćena ili poništena ako to bude u interesu države Australije.

E sada ako Đoković tuži državu Australiju i dobije četiri ili pet miliona evra, to bi najverovatnije u njoj bilo protumačeno kao akt koji ne doprinosi njenim interesima i lako je zaključiti da bi se mnogi pobunili skraćenju ove kazne.

Zato ma koliko privlačno izgledalo da Novak za golgotu koju je prošao u Melburnu dobije moralnu satisfakciju izraženu u milionima evra, za veoma ružno ponašanje tamošnjih vlasti prema njemu, mudrost drugačije nalaže. Naravno pod uslovom da Đoković želi da opet igra na Australijskom openu.

Ako ne želi, ili ne želi u naredne tri godine, na koliko je trenutno kažnjen, onda je tužba verovatno logičan potez.

Jedan poznati beogradski advokat je uveren da Novak može da dobije takvu parnicu zbog lošeg tretmana u Melburnu. „Ophodili su se prema njemu kao da je iz Afrike gumenim čamcem doplivao u Australiju. Zbog svega što je preživeo može da ih tuži za duševni bol. Imao je troškove iznamljivanje kuće kao i sve što je bilo potrebno njemu i njegovom timu.”

Ne treba zaboraviti ni da Đoković nije samoinicijativno došao u Melburn, već je dobio i dozvolu dve tamošnje medicinske grupe i vizu pre nego što je ona povučena kada je stigao. I sa te strane jasno je da Đoković ima realne šanse da dobije spor.

Ali pitanje je šta Novak želi – da na sudu uzme pare ili na terenu australijske pehare. A i jedno i drugo u ovom trenutku deluje nemoguće.

O zabrani će se tek odlučivati

Kako je objasnila Karen Endrjuz, ministarka unutrašnjih poslova Australije, postoji mogućnost da se Novaku smanji trogodišnja kazna, ali da će se o tome rešavati u budućnosti.

Skot Morison, premijer Australije i jedan od glavnih krivaca za sve što se Đokoviću dogodilo u toj zemlji, dodao je:

– Zabrana važi tri godine ali postoji mogućnost da se dozvoli ulazak pod odgovarajućim okolnostima – kaže Morison a te odgovarajuće okolnosti sigurno nisu tužba za veliku novčanu satisfakciju.

Nije teško pretpostaviti na kakav bi odnos Novak naišao kada bi od Australije uzeo nekoliko miliona evra, kakvu bi galamu tek tada podigli tamošnji mediji sa akcentom da je to novac tamošnjih poreskih obveznika.

Tajli: Igraće 2023. godine

Krejg Tajli, direktor Australijskog opena, demantovao je pisanje raznih medija da je Đoković presavio tabak.

– Biće mnogo lažnih vesti tokom narednog vremena, ali Novak nije tužio Vladu Australije – ističe Tajli.

On je uveren da će Đoković naredne zime igrati u Melburnu.

– Naravno, prvo treba da reši probleme u ovoj  godini, ali to je njegova namera. Na kraju krajeva on je svetski broj 1 i voli ovde da igra.

Osvrnuo se i na deportaciju Đokovića.

– To je posledica loše komunikacije sa Federalnom vladom – podsetio je da je Novaku vizu dala država Viktorija.- Znali smo da nas čeka težak period i zato je bilo mnogo kontradikcija u informacijama. Informacije i pravila su se svakodnevno menjale. Omikron je bio došao u Australiju, situacija se menjala iz minuta u minut. Želeli smo da imamo najjači mogući sastav na turniru.

Naravno, sve ovo nimalo ne opravdava ponižavajući odnos australijske vlade prema Đokoviću. Ceo postpuak je mogao da bude mnogo drugačiji, bez odnosa prema najboljem teniseru sveta kao da je poslednji kriminalac. Nema tužbe: Krejg Tajli

Roterdam zove Đokovića

Dok nagađanja na temu gde će Novak Đoković odigrati sledeći turnir još traju, najbolji teniser sveta je dobio prvi zvanični poziv.

Ričard Krajiček, najbolji holandski teniser svih vremena, a sada direktor serije 500 u Roterdamu (dvorana, 1.349.070 evra), pozvao je srpskog asa da se takmiči, ali preko medija. Šampion Vimbldona iz 1996, ističe da još nije lično kontaktirao Đokovića posle svega što mu se desilo u Australiji.

Turnir u Roterdamu na programu je za samo dve nedelje što umanjuje mogućnost da se svetski broj 1 odazove, jer je malo trenirao poslednjih nedelja a malo je verovatno i da to sada radi dok je na putovanju u Crnoj Gori.

– Novak obično ide na skijanje u februaru, da se oporavi od Australijskog opena. Mi se držimo pravila holandske vlade, a Đoković nije prekršio nijedno pravilo, tako da je dobrodošao i on to dobro zna. Takođe se trudim da nemam mišljenje o tome što mu se dogodilo, svako je slobodan da odluči o vakcinaciji, to je njegov izbor – rekao je Krajiček. U Holandiji vakcina nije obavezna.

Roterdam će imati veoma jak sastav, prijavljeno je čak 11 od 20 najboljih igrača na svetu. Na spisku su Danil Medvedev, Stefanos Cicipas, Andrej Rubljov, Feliks Ože-Alijasim, Janik Siner, Denis Šapovalov, Aslan Karacev… Od srpskih tenisera prijavljen je samo Filip Krajinović.

Titulu brani Rubljov, a Đoković je poslednji put igrao u Roterdamu još 2010.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*