Jovica Stanišić se žali na osuđujuću presudu

HAG –

Odbrana nekadašnjeg načelnika Resora Državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića poslala je Mehanizmu za krivične sudove u Hagu najavu žalbe na presudu kojom je 30. juna Stanišić, osuđen na 12 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ratnih zločina u Bosanskom Šamcu.

jovica, stanisic

Izvor: EPA-EFE/PIROSCHKA VAN DE WOUW

Njegov branilac Vejn Džordaš je u dopisu naveo osam osnova po kojima će napadati ovu presudu, osporavati nalaze prvostepenog suda i tražiti da se Stanišić oslobodi od optužbe ili da mu se umanji kazna na koju je osuđen.

Na istu kaznu od 12 godina zatvora, zbog iste optužbe, zajedno sa Stanišićem osuđen je i Franko Simatović zbog pomaganja i podržavanja ratnih zločina u Bosanskom Šamcu.

Oni su proglašeni su krivim po svih pet tačaka optužnice kao pomagači, ali ne i kao učesnici Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP).

Od izricanja kazne obojica se nalaze u pritvoru Mehanizma, mada su prethodno u više navrata puštani na privremenu slobodu.

Osuđeni su jer su, prema stavu prvostepenog sudskog veća znali da su učesnici u UZP delili nameru da se sa velikih područja u Hrvatskoj i Bosne i Hercegovine izvršenjem krivičnih dela iz optužnice prisilno i trajno ukloni većina nesrpskog stanovništva.

To je druga prvostepena presuda, na koju njihova odbrana i tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbe.

Presuda im je izrečena nakon ponovljenog suđenja, jer je prva, kojom su bili oslobođeni od svih optužbi, ukinuta po žalbi tužioca 2015. godine.

U četiri tačke Stanišić i Simatović se terete za zločine protiv čovečnosti: progoni, ubistva, deportacija i nehumana dela, a po jednoj tački za kršenja zakona ili običaja ratovanja – ubistva.

Stanišić je bio načelnik Službe državne bezbednosti (DB) MUP-a Republike Srbije, a Simatović njegov zamenik.

Simatović i Stanišić su uhapšeni 13. marta 2003. u Srbiji. Simatović je prebačen u Hag 30. maja, a Stanišić 11. juna 2003. godine.

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*