Jutros pomračenje Sunca u Srbiji posle 21 godine

facebook.com
BEOGRAD –

Posle 21 godine, u Srbiji je jutros ponovo došlo do „pomračenja Sunca“, koje se naziva prstenastim pomračenjem u nije škodljivo ukoliko se posmatra uz korišćenje zaštite.

Programski direktor istraživačke stanice Petnica Nikola Božić je, najavljujući današnje pomračenje za Blic rekao da nije opasno i da je reč o prstenastom pomračenju, što znači da, kako je objasnio, disk Meseca nije dovoljan da zakloni celu površinu Sunca, već samo njegov centralni deo, dok okolo ostaje vidljiv prsten naše zvezde.

facebook.com

„Stanovnici Srbije ovog puta neće moći da uživaju u fenomenu prstenastog pomračenja, jer se nalaze na samoj ivici senke na površini Zemlje“, rekao je Božić.

Inače, poslednje pomračenje Sunca koje je bilo vidljivo iz Srbije pre 21 godinu dogodilo se dva meseca nakon okončanja NATO bombardovanja i bilo je totalno, a Božić kaže da građani Srbije ne treba da budu uplašeni kao pre 21 godine s obzirom da pomračenje Sunca ne može da ugrozi zdravlje, ako se posmatra uz adekvatnu zaštitu.

On je podsetio da su 1999. godine, uoči totalnog pomračenja Sunca, deo tadašnjih medija, ali i pojedine relevantne institucije, javnosti davale netačna upozorenja i danima građane upozoravale da ostanu u svojim „zamračenim“ domovima zbog „po zdravlje opasnog pomračenja“.

Ovog puta pomračenje je trebalo da bude najuočljivije na jugu zemlje, u Nišu ali, „olovni“ oblaci, koji su se nagomilali na nebu zatvorili su pogled ka Suncu svima koji su želeli da posmatraju ovaj prirodni fenomen.

Pomračenje Sunca nastaje kada se Zemlja, Mesec i Sunce poređaju u istoj ravni i tim redosledom.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*