Južna Koreja testirala balističku raketu sa podmornice

Južna Koreja je testirala balističku raketu sa podmornice, čime je postala prva zemlja bez nuklearnog oružja koja je razvila takvu sposobnost.

Prema neimenovanim vojnim izvorima korejska agencija Jonhap je saopštila da je nova podmornica Dosan An Čang-ho prošle nedelje uspešno izvršila podvodna testiranja lansiranja, nakon što su slična ispitivanja prošlog meseca izvedena sa potopljene barže, prenosi Rojters.

Južnokorejska podmornica

Južnokorejska podmornica

Jonhap je naveo da je konvencionalno naoružana južnokorejska raketa navodno dobila šifrovani naziv Hiunmo 4-4 i da se veruje da je to varijanta balističke rakete Hiunmo-2B, čiji je domet leta oko 500 kilometara.

Prošle nedelje je korejsko ministarstvo odbrane objavilo svoju strategiju odbrane za 2022-2026, koji poziva na razvoj novih projektila sa značajno povećanom razornom snagom.

Ovu vrstu rakete je do sada razvilo sedam drugih zemalja, uključujući SAD, Rusiju, Kinu, Britaniju, Francusku, Indiju i Severnu Koreju, a sve one takođe imaju nuklearno naoružanje, koje se obično koristi za naoružavanje ovih podmornica.

Južna Koreja je prošle godine objavila da bi nova raketa kratkog dometa Hiunmo-4 (SRBM), koja je najveći južnokorejski projektil, mogla da nosi bojevu glavu od 2 tone, dok je u martu Severna Koreja testirala SRBM za koju je saopštila da ima nosivost od 2,5 tona.

 

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*