Kada postite nećete izgubiti višak kilograma, pokazuje nova studija

Foto: Pixabay
Nova studija objavljena u Journal of the American Heart Association kaže da povremeni post ne pomaže da se izgubi na težini.
U studiji se dodaje da je najefikasniji način za skidanje neželjenih kilograma brojanje kalorija.
Iako je povremeni post poslednjih godina postao jedan od najpopularnijih trendova u ishrani, istraživači kažu da sumnjaju u njegove dobrobiti i uticaj posta na kilažu.
Naši nalazi kažu da post nije efikasan kao dugotrajna strategija mršavljenja„, rekli su nakon sprovedenog istraživanja u kom je učestvovalo 550 odraslih ljudi čije su težina i prehrambene navike praćene tokom šest meseci.
U proseku su učesnici bili stari 51 godinu i fakultetski obrazovani, a većina od ukopnog broja učesnika bila je gojazna, dok je njih 138 bilo zdrave telesne težine.
Nakon analize podataka istraživači su, kažu, pronašli povezanost između konzumiranja češćih i većih obroka i povećanja telesne težine, što ukazuje da je glavni pokretač dobijanja kilograma ukupni unos kalorija.
Isto tako, otkrili su da su oni koji su doručkovali imali manju verovatnoću da nagomilaju višak kilograma, što nije u skladu sa povremenim postom koji predlaže da se jede samo između podneva i 20 časova.
Režim vremenski ograničene ishrane nije bio koristan u pogledu smanjenja telesne težine, telesne masnoće ili metaboličkih faktora rizika„, napisali su autori studije.
Ipak, nisu svi stručnjaci u tome složni, pa profesor Tim Spektor sa Kings koledža  u Londonu brojanje kalorija opisuje kao „potpunu besmislicu“.
Nikada nije bilo dugoročne studije koja bi pokazala da je brojanje kalorija efikasan način mršavljenja i održavanja težine„, izjavio je, ali većina dijetetičara se slaže sa nalazima ove nove studije, piše New York Post, prenosi Večernji.hr.
IZVOR:021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*