Kako je pripreman državni udar u Nemačkoj – uhapšeno 25 terorista, među njima princ i sudija

Photo: Pixabay/Ilustracija
BERLIN –

U najvećoj antiterorističkoj operaciji u istoriji Savezne republike Nemačke jutros je uhapšeno 25 od ukupno 52 osobe osumnjičene da su kao deo ekstremno desničarske terorističke grupe planirale državni udar. Oko 3.000 policajaca i pripadnika specijalnih vojnih jedinica pretreslo je 137 lokacija širom Nemačke. Među uhapšenima su i penzonisani i aktivni elitni vojnici, kao i jedna sudija koja je do prošle godine bila poslanica u Bundestagu.

Policija navodi da su osumnjičeni uhapšeni u Baden-Virtembergu, Bavarskoj, Berlinu, Hesenu, Donjoj Saksoniji, Saksoniji, Tiringiji, kao i u Austriji i Italiji.

Fezer: Osujećena zavera pokazuje opasnost krajnje desnice

Ministarka unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fezer istakla je danas, povodom akcije hapšenja osoba osumnjičenih za planiranje državnog udara, da desničarska zavera pokazuje koliku pretnju predstavljaju Građani Rajha koji negiraju postojanje moderne nemačke države.

Istraga pruža uvid u ponor desničara, i koliku pretnju predstavlja scena Građana Rajha, objasnila je ona u saopštenju.

Istakla je da vlasti preduzimaju mere protiv svih koji nastoje da ugroze vladavinu prava.

Nastavićemo sa tom doslednom borbom, naglasila je ona.

Fezer je rekla da je otkrivena teroristička mreža, prema dosadašnjoj istrazi, bila vođena nasilnim fantazijama za rušenjem države i zavereničkim ideologijama.

Pravna država, poručila je, zna da se brani od neprijatelja demokratije.

Osim policije, u istrazi je učestvovala i nemačka služba državne bezbednosti, ali i Vojnoobaveštajna služba, budući da među osumnjičenima ima i aktivnih vojnika.

Savezno javno tužilaštvo optužuje 52 osobe da su najkasnije krajem novembra 2021. godine formirale terorističku organizaciju kako bi ukinule ustavni poredak SR Nemačke i uspostavile državu po uzoru na Nemački Rajh iz 1871. godine.

Upad u Bundestag i prekid snabdevanja strujom

Kako saopštavaju nemačke vlasti, grupa je planirala upad u zgradu Bundestaga gde bi poslanike uzela kao taoce, potom da napadnu trafostanice i izazovu prekide u snabdevanju strujom kako bi stvorili uslove nalik građanskom ratu i potom svrgnuli saveznu vladu i preuzeli vlast.

Prema saznanjima službi, grupa je već isplanirala ko bi preuzeo određene ministarske funkcije, dok istražitelji ukazuju da akcija „prevazilazi sve dosadašnje dimenzije u smislu obima“.

Osim toga, ova grupa se razlikuje od nekih prethodno otkrivenih terorista pa učešću aktivnih vojnika i rezervista i sumnji službi da imaju mnogo oružja, od kojih je neko i legalno.

Kako tvrde istražitelji, značajan deo grupe čine bivši vojnici Bundesvera i Nacionalne narodne armije nekdašnje Demokratske Republike Nemačke (DDR), uključujući i one koji su prošli specijalnu vojnu obuku, zbog čega se smatralo da je ova grupa posebno opasna.

Princ, sudija i vojnik planirali državni udar u Nemačkoj

Dvadeset pet osumnjičenih članova i pristalica ekstremno desničarske organizacije Građani Rajha privedeno je rano jutros tokom racija širom Nemačke, saopštilo je savezno tužilaštvo Nemačke, dodajući da su racije sprovedene u 11 nemačkih pokrajina.

Uhapšeni osumnjičeni su deo terorističke grupe čiji je cilj bilo rušenje postojećeg državnog poretka u Nemačkoj, koje nije isključivalo nasilje kao sredstvo za postizanje cilja, navedeno je u saopštenju.

Osumnjičeni su uhapšeni u nemačkim pokrajinama Baden-Virtemberg, Bavarska, Berlin, Hesen, Donja Saksonija, Saksonija, Tiringija, kao i u Austriji i Italiji, saopštilo je Tužilaštvo.

Osumnjičeni se terete da su se, do kraja novembra 2021. godine, pripremali da izvedu akcije zasnovane na njihovoj ideologiji, navodeno je u saopštenju.

U policijskoj akciji Senka oko 3.000 pripadnika policije pretreslo je 137 objekata 52 osumnjičenih.

U šest sati ujutro specijalna jedinica policije upala je u kuću bivše poslanice desničarske Alternative za Nemačku (AfD) i aktuelne sudije Birgit M.-V. u Berlinu.

Samo tri minuta kasnije policija je izvršila akciju u jednom dvorcu u Bad Lobenštajnu.

Istovremeno je policija upala u oko 30 objekata, među kojima su automehaničarska radnja, radnja za stolariju.

Dnevnik Bild piše da su princ Hajnrih XIII Rojs i sudija Birgit M.-V. formirali terorističku mrežu.

Među daljim osumnjičenima su i neki bivši odbornici AfD. Savezna kriminalistička služba (LKA) dobila je informacije o formiranju terorističke mreže, te je krajem avgusta izrazila sumnju da je u pitanju udruživanje opasno po Ustav.

Centralno telo terorističke mreže, koja je planirana državni udar, bio je Savet. On je bio neka vrsta kabineta vlade u senci sa resorima od pravosuđa, spoljnih poslova do zdravstva.

Članovi Saveta su se od novembra prošle godine redovno tajno sastajali, kako bi planirali preuzimanje vlasti i uspostavljanje sopstvenih državnih struktura, navodi Tužilaštvo.

Plan je bio da vojno krilo na nivou opština, krugova preuzme vlast. Među osumnjičenima je i aktivni pripadnik specijalne vojne jedinice KSK, čiji su stan i kancelarija u kasarni u Kalvu pretreseni.

Vojnik je bio član štaba elitne jedinice, navodi Vojna obaveštajna služba (MAD).

Posle puča grupa je nameravala da formira vladu, a novi vladin aparat trebalo je da radi po monarhističkim pravilima, podeljen na razna ministarstva kao kneževine.

Inače za svaki resor već su bili određeni ljudi, a, kako prenose mediji, radi se o osobama na uticajnim položajima iz socijalnih i finansijskih oblasti javnog života. Ministar pravosuđa Nemačke Marko Bušman ocenio je da je današnja akcija policije antiteroristička.

Od jutros su u toku akcije protiv terorističke mreže iz scene Građana Rajha. Postoji sumnja da je bio planiran oružani napad na ustavne organe, napisao je na Tviteru.

Građani Rfajha su grupacija koja ne priznaje Saveznu državu Nemačku i njene demokratske strukture. Njeni članovi odbijaju da plaćaju porez, i u konfliktu su sa vlastima. Ministarstvo unutrašnjih poslova procenjuje da ta organizacija broji oko 21.000 pripadnika.

Ruska ambasada u Berlinu: Nemamo informacije da je privedena Ruskinja u Nemačkoj

Peskov: Nema govora o umešanosti Rusije

Kremlj je danas saopštio da nema dokaza o umešanosti Rusije u zaveru desnice da izvrši državni udar u Nemačkoj.

„Izgleda da je ovo problem unutar Nemačke“ izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima i dodao da nema govora o ruskoj umešanosti.

Nemački tužioci rekli su da je jedan od optuženih pokušao da stupi u kontakt sa ruskim predstavnicima, koju je ova desničarska grupa videla kao vezu za uspostavljanje novog poretka, ali nema dokaza da su ruski predstavnici odgovorili na zahtev.

Ambasada Rusije u Nemačkoj saopštila je danas da nije dobila obaveštenje od nemačkih vlasti o tome da je među privedenima, koji su osumnjičeni za planiranje državnog prevrata u Nemačkoj, i jedna ruska državljanka.

Ambasada je navela da će ruska strana tražiti od nemačkog tužilaštva da razjasni informacije u vezi sa državljankom Rusije, objavio je Sputnjik.

Ruska diplomatska predstavništva u Nemačkoj ne održavaju kontakt sa predstavnicima ilegalnih formacija, istakla je ruska ambasada, a preneo je TAS S.

U saopštenju, kao odgovor na saopštenje nemačkog generalnog tužilaštva u kojem se navodi da su osumnjičeni pučisti u Nemačkoj kontaktirali ruske predstavnike, ali da od njih nisu dobili podršku, ambasada Rusije u Berlinu je istakla da ruske diplomatsko-konzularne institucije u Nemačkoj ne održavaju kontakte sa predstavnicima terorističkih grupa i drugih ilegalnih formacija.

Da bi ostvarili svoj cilj, organizacija je planirala da formira vojnu privremenu vladu, koja je, prema rečima članova organizacije, trebalo da se dogovori o novom državnom poretku u Nemačkoj sa pobedničkim silama u Drugom svetskom ratu, istaklo je tužilaštvo.

Optuženi Hajnrih KSIII PR kontaktirao je ruske predstavnike u Nemačkoj, ali nema znakova da su kontakt osobe pozitivno odgovorile na njegov zahtev, navela je kancelarija tužioca.

Istaknuto je da su osumnjičeni započeli pripreme za sprovođenje državnog udara koje su pojačane krajem novembra 2021. godine.

To je uključivalo planiranje uspostavljanja agencija sličnih vladi, kupovinu opreme, obuku pripadnika u streljaštvu i regrutovanje novih članova, napomenulo je tužilaštvo.

Kako se navodi, glavni organ grupe je Savet na čelu sa Hajnrihom KSIII PR, koji ima vojno krilo, a čiji su pojedini članovi služili u Bundesveru.

Prema navodima tužilaštva, taj deo grupe je trebalo da preuzme vlast koristeći oružje.

Organizacija je pokušala da regrutuje pripadnike Bundesvera i policajce, a tokom leta ove godine održana su najmanje četiri sastanka u cilju postizanja cilja, ističe tužilaštvo.

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*