Kako na letovanje u vreme korone – spisak pravila za omiljene destinacije

BEOGRAD –

Pravila o tome sa kojim papirama možete u koju zemlju, menjaju se čini se na dnevnom nivou. Ono što vam je potrebno ne zavisi samo od zemlje u koju idete, nego i od načina na koji putujete.

Osim ako ste se odlučili za Crnu Goru ili Albaniju, gde je za prelazak granice potrebna samo lična karta ili pasoš, pripreme za putovanje mogu biti komplikovane. Papirologije kao nikad.

kofer, torba, putovanje, aerodrom

Izvor: Pixabay

„Kada je u pitanju Grčka, ono neophodno da biste boravili u toj državi jeste da ili imate potvrdu o vakcinaciji ili negativan antigenski ili pi-si-ar test. Takođe ono što će vam tražiti na graničnom prelazu kada budete napuštali našu zemlju ili kada budete ulazili u Grčku jeste popunjen PLF obrazac koji popunjavate preko linka koji dobijate u turističkoj agenciji i bez njega ne možete da se uputite u Grčku“, objašnjava Andrej Todorović iz turističke agencije „Kontiki“.

Zbog povećanog broja zaraženih, ali i većeg broja turista, od sutra će u ovoj državi važiti nove mere – turisti neće moći da sede u restoranima, noćnim klubovima i kafićima ukoliko nisu vakcinisani. Sertifikate o vakcinaciji pregledaće zaposleni.

U Turskoj za sada nema ovakvih mera.

„Što se tiče Turske otprilike je ista procedura, svi oni koji nisu vakcinisani moraju na graničnom prelazu da pokažu negativnu potvrdu na pi-si-aru odnosno antigenski test i moraju da popune heskod nešto slično PLF obrascu“, dodaje Todorović.

Kako tvrde u turističkim agencijama, najveće intersovanje je za letovanje u Crnoj Gori. Sledeće popularne destinacije su Grčka i Turska. Ove dve države prihvataju sve vakcine, ali mora da prođe najmanje 14 dana od primanja druge doze.

Španija i Francuska ne priznaju sve vakcine, a Egipat, Tunis i Kipar negativan antigenski test. Ovih dana kod nas se vakciniše i više mladih, uglavnom zbog putovanja.

Uslovi se menjaju, pa je preporuka informisati se na vreme, pripremiti putno zdravstveno osiguranje, konsultovati se sa turističkim agencijama kako bi se mirno moglo na odmor.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*