Kako odabrati treću dozu vakcine: Ovo su saveti lekara

Treća, buster doza vakcine trenutno je aktuelna u Srbiji, ali građani su ponovo stavljeni pred izbor o kojem ne znaju dovoljno: koju od ponuđenih vakcina je najbolje primiti?
Kako odabrati treću dozu vakcine: Ovo su saveti lekara

Foto: 021.rs
Stručnjaci su dali sledeće odgovore.
Imunolog, dr Borislav Kamenov smatra da treća doza treba da bude ista vakcina primljena kao prethodne dve. Čak i ako je u pitanju Sinofarm, kojim je vakcinisano najviše ljudi u Srbiji, a čija se delotvornost u poslednje vreme neretko dovodi u pitanje.
Mi smo i ranije, kad smo vakcinisali decu, insistirali na tome da revakcina bude od istog proizvođača, tako da ja preporučujem da treća doza bude ista vakcina. Može da se sprovede ponovna imunizacija, ali to bi onda značilo da neka vakcina nije dobra i zašto je onda ne ukinu? Moja logika je takva da ako je vakcina dobra tom istom vakcinom se treba i revakcinisati, ako nije dobra – treba je ukinuti„, kaže dr Kamenov za portal nova.rs.
Epidemiolog dr Zoran Radovanović je, ipak, nakon dve doze kineskog Sinofarma, za treću izabrao Fajzerovu vakcinu.
Nisam zažalio što sam svojevremeno primio Sinofarm. Bilo je važno što pre se zaštititi. To je mrtva vakcina i bilo je jasno da je njen učinak nešto slabiji od ovih modernijih. Ipak, bolje je bilo Sinofarm nego ništa. Prošlo je šest meseci od kada sam primio vakcinu. U međuvremenu se saznalo da je kod starijih znatno lošiji efekat. Kod kineskih vakcina se pokazalo i da nivo antitela opada brže nego od drugih. Bilo je razumno opredeliti se za Fajzer ili Modernu. Moderne još uvek nema, pa je moj izbor Fajzer„, objasnio je Radovanović za Nova.rs.
Savet je dao i dr Dragan Miljković, lekar opšte prakse.  On smatra da u slučaju Sinofarma, izbor treće doze treba da se bazira na godinama i opštem zdravstvenom stanju osobe.
Topla preporuka za sve one kojima je prošlo šest meseci od revakcinacije je da prime treću dozu. Ako su prva i druga doza bile kineski Sinofarm, a osoba je mlađa od 60-65 godina, moja preporuka je da treća doza bude Fajzer ili AstraZeneka, koje su se pokazale da grade dobar odbrambeni mehanizam. Ako je osoba starija od 65, preporuka je da i treća doza bude Sinofarm, jer nema ozbiljnih reakcija. Ona sporije pravi antitela, ali po nekim procenama ima trajniji imuni odgovor„, kaže dr Miljković.
A šta ako su prve dve bile Fajzer?
Ukoliko su primljene prva i druga doza Fajzera, a osoba je u međuvremenu ipak bila zaražena koronom, preporučujem da treća bude Sputnjik ili Astrazeneka. Tu prvenstveno mislim na mlađu populaciju. Ako nije bilo zaraze, i treća doza treba da bude Fajzer. Isto važi i za ruski Sputnjik – ako je nakon dve doze ili između njih bilo zaražavanja, treća bi trebalo da bude Fajzer, a ako nije, i treća da bude Sputnjik„, savetuje dr Miljković.
Dr Slavica Plavšić, specijalistkinja za plućne bolesti, smatra da ne postoji starosna granica za Fajzer vakcinu.
Moja lična preporuka, na osnovu pacijenata koje pratim i cele situacije je da posle dve doze Sinofarma treba primiti jednu od dve mRNK vakcine. Kod nas su to Fajzer i Moderna, koja će biti dostupna od oktobra„, rekla je nedavno dr Plavšić.
Fajzer je, po njenom mišljenju, najbolji izbor i ako su prva i druga doza bile Fajzer, Sputnjik, pa čak i AstraZeneka – kad dođe vreme.
IZVOR:021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*