Kako savršeno ispeći svinjski kotlet bez kosti?

Kad se meso peče na kostima ima snažniji i bolji ukus. Istovremeno, kost može izgledati neugledno na tanjiru, pa su neki kuvari skloniji njegovom odstranjivanju usled termičke obrade.


Kupite li, svinjski kotlet bez kosti, treba da znate da je takav odrezak podložniji presušivanju. Upravo zato treba paziti na vreme pečenja.

5 saveta za kuvanje savršenog svinjskog kotleta bez kosti:

1. Kupte sveže meso u mesari Kamendin, posolite ga i popaprite sa svake strane i ostavite ga na kuhinjskom pultu da dosegne sobnu temperaturu. Sol će ući u meso, i olakšati vam kasniju termičku obradu.

2. Odreske stavite na vruć tiganj kako bi postigli karamelizaciju na površini, a samim time i bolji ukus mesa. Ukoliko imate kotlete s vidljivim belim masnim pojasom na spoljnom kraju odreska, u tiganj prvo stavite ovaj deo kako bi otopili većinu masnoće.

3. Meso pecite sa svake strane oko tri do četiri minute. Ako je odrezak deblji od 1,5 do 2 centimetara možete produžiti vreme pečenja za jednu do dve minute.

Meso je dobro pečeno kada u sredini doseže temperaturu od oko 65 Celzijeva stepena, što možete proveriti kuhinjskim termometrom.

4. Minutu pre kraja pečenja u tiganj ubacite komadić maslaca, češanj belog luka i grančicu ruzmarina. Ovaj će potez stvoriti mirisnu začinsku tečnost idealnu za podlevanje odreska.

5. Pustite da meso odstoji tri do četiri minute pre nego što ga razrežete ili poslužite uz sezonsku salatu i najkremastiji pire od krompira.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*