Kamenovana kuća starice Mirjane Dedić iz Orahovca

ORAHOVAC –

Kuća Mirjane Dedić (74) iz Orahovca kamenovana je noćas posle ponoći, saopštila je danas Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Navodi se da Mirjana živi sama i da je ovaj atak na njen dom i bezbednost uneo snažnu zabrinutost i opravdan strah.

Slučaj je prijavljen policiji.

opstina, orahovac, 800x450

Izvor: RTV (Ilustracija)

Dodaje se da je Mirjanu posetio i predsednik Privremenog organa opštine Orahovac kako bi sa njom razgovarao i dogovorio se o saniranju štete koju će, ističe se, Kancelarija za KiM nadoknaditi.

„S obzirom na činjenicu da u blizini njene kuće postoje sigurnosne kamere, zahtevamo da počinioci u najkraćem mogućem roku budu otkriveni i adekvatno sankcionisani“, navodi se u saopštenju.

Kancelarija za KiM pita kako bilo kome može da smeta žena u osmoj deceniji života, koja je postala meta samo zato što je Srpkinja?

Precizira se da je od početka godine ovo petnaesti zabeleženi napad na srpske kuće na prostoru Kosova i Metohije, a da ukupan broj napada koji su imali versku ili nacionalnu konotaciju iznosi više od 90.

To, konstatuje se, govori da na mesečnom nivou u proseku imamo po 10 napada na Srbe, njihovu imovinu ili imovinu Srpske pravoslavne crkve.

Ocenjuje se da ovakvi napadi dodatno podgrevaju, kako se ističe, neodgovorne izjave prištinskih političara koji raspiruju mržnju antisrpskim izjavama i brojnim optužbama na račun Srba, ali i politika nekažnjavanja počinilaca.

„Zbog toga smo na bezbednosti Srba insistirali i tokom poslednje, ali i svake prethodne runde dijaloga u Briselu i govorićemo i dalje sve dok se srpskom narodu u južnoj pokrajini ne obezbedi miran i bezbedan život“, dodaje se u saopštenju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*