Kamione u Srbiji nema ko da vozi

Srbija se suočava sa nedostatkom oko 6.000 vozača. Poslednjih godina oni odlaze uglavnom u Zapadnoevropske zemlje.

Kamione u Srbiji nema ko da vozi

Foto: Pixabay
Put do profesionalnog vozača nije ni brz ni lak. Vozač ne može odmah da sedne u kamion kad dobije kategoriju u vozačkoj dozvoli.
Nemačkoj nedostaje oko 80.000 profesionalnih vozača. Svaki treći će uskoro otići u penziju, a razmišlja se da bi novo zanimanje mogla da učini atraktivnijim veća plata. Dok Velika Britanija potražuje oko 58.000 vozača cisterni, transportnim preduzećima u Srbiji nedostaje oko 6. 000 profesionalnih vozača kamiona. Mladi radije biraju druga zanimanja ili voze za strane kompanije.
Slavoljub Jevtić, predsednik Nacionalne asocijacija špediterskih društava i agenata P.U. „Transport i logistika“ istakao je za RTS da Srbiji nedostaju tri kategorije vozača, piše RTS.
U prvoj su vozači međunarodnog transporta kojih i najviše nedostaje, u drugoj oni koji rade samo u domaćem transportu a u trećoj vozači u distribuciji, odnosno snabdevanju velikih gradova.
U principu je, navodi, veliki problem za sve kompanije koje se bave organizaciom transporta ili špediterske kompanije koje rade sa transportnim ili vozačkim da se obezbedi neophodan broj vozača u ovom trenutku.
„Jedan od novonastalih problema je i da smo došli u situaciju da je dosta naših vozačkih kompanija osnovalo kompanije u inostranstvu da bi mogli da rade i vozači sada odlaze tamo kod njih. A drugi problem je da određene kompanije iz Zapadne Evrope dolaze u Srbiju i kupuju naše firme kako bi pre svega obezbedile vozače“, objasnio je Jevtić.
Ko sve vozi u Srbiji
Aleksandar Spasić, generalni sekretar poslovnog uduženja „Međunarodni transport“ naglašava da je u Srbiji zanimanje vozača u odnosu na neke druge profesije dosta dobro plaćeno.
Voze nas vozači koji su tu dozvolu stekli nekih davnih dana, još iz vojske kada je vojska bila najveći izvor profesionalnih vozača, voze nas ljudi koji sami reše da sebe školuju i finansiraju i voze nas oni koji završe srednju saobraćajnu školu“, naveo je Spasić.
Među njima, dodaje, ima i vozača koji su otišli u penziju jer ne može da se obezbedi dovoljan broj u svim potrebnim kategorijama.
Napominje da svaki od tih penzionisanih vozača koji prođe određene zdravstvene preglede može i dalje da vozi i da to nije ništa novo, da se dešavalo i ranije.
Opširnije na RTS-u.
IZVOR:021.RS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*