Kandidat mađarske opozicije za premijera najavio da će proterati Gruevskog

Izvor: Robert Atanasovski/AFP

Kandidat udružene mađarske opozicije Peter Marki-Zaj najavio je da će, ukoliko pobedi na parlamentarnim izborima, proterati bivšeg makedonskog premijera Nikolu Gruevskog, koji živi u azilu u Mađarskoj.

Kako su preneli makedonski mediji, Marki-Zaj je na društvenim mrežama najavio da će osim Gruevskog, proterati i jordanskog biznismena Zaifa Nafija i „druge kriminalne migrante koje je naselio Fides (stranka premijera Mađarske Viktora Orbana)“.

„Ograda će ostati i mi ćemo proterati kriminalne migrante koje je naselio Fides. Izručićemo Nikolu Gruevskog iz Makedonije, Zaida Nafu iz Jordana i druge kriminalne migrante koje je nastanio Fides“, napisao je Marki-Zaj na Tviteru i podsestio da je o tome već govorio 23. oktobra na jednom skupu.

Konzervativac Peter Marki-Zaj biće jedinstven kandidat opozicionog fronta, koji će se na parlamentarnim izborima naredne godine suprotstaviti dugogodišnjem mađarskom premijeru i lideru Fidesa Viktoru Orbanu.

Bivši makedonski premijer i dugogodišnji lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski je u novembru 2018. dobio azil u Mađarskoj, nakon što je pobegao iz Severne Makedonije da bi izbegao izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne, na koju je pravosnažno osuđen u slučaju nezakonite nabavke luksuznog mercedesa.

Budimpešta je odbila zahtev Severne Makedonije da ekstradira Gruevskog, protiv kojeg se u Skoplju vodi još nekoliko krivičnih postupaka za zloupotrebu vlasti i kriminal dok je bio na mestu premijera.

Među tim sudskim postupcima je i organizovanje nasilja u Sobranju u aprilu 2017. kako bi sprečio tadašnju opoziciju koja ga je pobedila na parlamentarnim izborima da preuzme vlast.

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*