Kaponata (recept)

Kaponata (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Sicilijanska kuhinja koristi dosta povrća u pripremi različitih jela gde svakako posebno mesto zauzima plavi patlidžan, ima ga u drugim bojama i oblicima.

Kaponata je veoma popularno, tipično sicilijansko jelo koje se priprema od prženog plavog patlidžana, sezonskog povrća, sve to začinjeno celerom, maslinama, kaparima, u slatkasto kiselkastom sosu od paradajza (agrodolce).

Nailazimo i na razne varijacije recepata za pripremu kaponate u zavisnosti od regije ili grada gde se priprema, kažu da ih na Siciliji ima 37 različitih, tako da ćemo naći i recepte sa dodatkom različitog povrća kao što je tikvica, šargarepa, krompir, paprika. Ali postoje recepti gde se dodaje suvo grožđe, pinjole.

Kaponata (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak

Kaponata može biti poslužena kao hladno jelo, toplo, samostalno jelo ili dodatak mesu, sirevima. Originalno se služi sa hlebom.

Šta nam je sve potrebno:

  • 3-4 patlidžana
  • 500g paradajza
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 1 stabljika celera
  • 100g zelenih maslina bez koštica
  • 20g kapara
  • maslinovo ulje
  • so, biber
  • kašika šećera
  • 30ml sirćeta
  • sveži bosiljak

Način pripreme:

Plavi patlidžan očistiti, iseći na kockice i posoliti. Ostaviti 30 minuta da tako odstoji, pa nakon toga isprati i osušiti ubrusom. Patlidžan pržiti na maslinovom ulju nekoliko minuta, ocediti od viška manoće. Ostaviti sa strane. Na istom ulju propržiti celer i masline.

Za dobar umak od paradajza treba na maslinovom ulju dinstati crni i beli luk na to dodati narendani paradajz, so, biber. Kuvati sve dok ne ispari višak tečnosti pa staviti celer, masline, kapare, ramućen šećer sa sirćetom. Kada sos provri, dodati patlidžan. Kuvati sve zajedno još 10 minuta.

Staviti jelo na veliku tacnu posuti sa malo balzamika (sirće) i svežim listićima bosiljka.

Napomena: možemo koristiti kupljenu pasatu od paradajza sa dodatkom koncetrata, paste.

Uživajte!

 

 

 

 

IZVOR:DANAS

 

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*