Kazahstan sa ćirilice prelazi na latinicu

Kazahstanska vlada je odlučila da promeni državno pismo i pređe sa ćirilice na latinicu.

Međutim, ispostavilo se da će troškovi biti veći nego što se očekivalo.

Kazahstan će do 2025. potpuno preći na latinicu kako bi pobegao od sovjetskog nasleđa. Ovo je veoma ambiciozan projekt, budući da stanovnici te zemlje bolje pričaju ruski nego kazaški, prenosi 021.rs.

Iako etnički Kazasi čine dve trećine populacije države, godine života pod sovjetskom vlašću dovele su do toga da oko 94 odsto stanovnika govori ruski, dok kazaški koristi 74 odsto populacije. Uprkos tome, vlada je odlučila da promeni državno pismo do 2025, i to u tri faze.

U prvoj, dvogodišnjoj fazi, biće stvoreno vladino telo za tranziciju, pravljenje digitalnog koda za promenu pisma i ponovno izdavanje školskih udžbenika. Druga faza će početi 2021. i takođe će trajati dve godine, a tokom nje će se vršiti obuka profesora srednje škole, uvođenje novih pravila u javnost i izmena obrazovnih vodiča. Poslednja, treća faza, trajaće samo godinu dana, od 2024. do 2025, i odnosi se na prevod vladinih dokumenata i vesti u vladinim medijima kao i zapošljavanje takozvanih „influensera“ za rad na društvenim mrežama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*