Kazne za prelaženje van pešačkog prelaza

Pešači će za ugrožavanje bezbednosti plaćati visoku cenu, prema novim propisima koji su obuhvaćeni Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji uskoro treba da se nađe pred poslanicima u Skupštini Srbije.

Kako pišu „Novosti“, prelaženje van pešačkog prelaza koštaće počinioca prekršaja 5.000 dinara a ako sa sobom vodi dete mlađe od 12 godina biće mu izrečena kazna od 10.000 do 20.000 dinara.

Ukoliko pešak skrivi saobraćajni udes može da bude kažnjen novčanim iznosom od 20.000 do 40.000 dinara.

„Nažalost, pešak plaća najveću kaznu za nepoštovanje propisa u saobraćaju. Prečesto teškim povredama ili smrću. Novčane kazne su tu najmanji problem jer pešaci spadaju u najrizičniju grupu učesnika u saobraćaju“, kaže za „Novosti“ direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

Okanović kaže i da se zalaže za što veću prevenciju kada su pešaci u pitanju jer kažnjavanje daje slabije rezultate od očekivanih.

Pešaci će morati da povedu računa i o vremenu i mestu upotrebe mobilnih telefona jer će ih korišćenje na pešačkom prelazu koštati 3.000 dinara. Istu kaznu, od 3.000 dinara, pešaci rizikuju i ako koriste slušalice.

Pešak ni na koji način ne sme da ugrožava bezbednost saobraćaja pa ga tako, na primer, ukoliko se tetura ili leži na putu, policajac može podvrći testu na alkohol. Ukoliko odbije alko-test pešak rizikuje kaznu od 20.000 do 40.000 dinara.

Ceo niz propisa se odnosi i na kretanje pešaka van naseljenog mesta i u koloni. Zajedničko je za sve slučajeve da pešaci moraju da budu, u uslovima smanjene vidljivosti i noću, opremljeni svetloodbojnim prslucima, ili da imaju neko trepćuće svetlo ili baterijsku lampu. Kazne idu od 3.000 dinara pa sve do onih „povišenih“ ukoliko pešak vodi dete mlađe od 12 godina, a koje se kreću u 10.000 do 20.000.

I dalje je strogo zabranjeno kretanje pešaka auto-putem a kazne se kreću od 10.000 do 20.000 dinara, a ukoliko je izazvana saobraćajna nesreća – od 20.000 do 40.000 dinara.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*