Kikinda: Za 27 projekata 7,5 miliona dinara

U okviru planiranih mera ruralnog razvoj, kikindska lokalna samouprava je za ovu godinu opredelila 12,6 miliona dinara. Za poslednja tri konkursa iz oblasti poljoprivrede, pčelarstva, gastronomije i ekologije odobreni su projekti 27 gradskih i seoskih udruženja, koje će grad sufinanisrati sa odobrenih 7,5 miliona dinara.

Lokalna samouprava je tu da pomogne u rešavanju svakodnevnih problema poljoprivrednih proizvođača i njihovom osnaživanju. Konkretne mere ruralnog razvoja tako su i osmišljene – naglašeno je prilikom potpisivanja ugovora za sufinansiranje projekata odobrenih na konkursima kikindske gradske uprave.

„Nama je bilo bitno da udruženja animiramo, da ih u skladu sa konkretnim meraqma ruralnog razvoja pripremimo za vreme koje dolazi i mogućnosti koje će se sa novim konkursima otvoriti“, kaže Imre Kabok, član GV za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Realizaciju projekata 27 gradskih i seoskih udruženja grad će sufinanisrati sa izdvojenih 7,5 miliona dinara. Pojedinačno, iznos odobrenih sredstava za udruženja poljoprivrednika, pčelara, lovačkih udruženja kreće se od 80 do 120 hiljada dinara.

„Kada se bavite neim poslom, novca nikada dosta. Potpisivanjem ugovora, naše Udruženje imaće na raspolaganju iznos od 115 hiljada dinara, a kako je to projektom i precizirano, taj iznos iskoristićemo za nabavku priključne mašine, tačnije sejačice za sitno seme“, kaže Nikola Filipović, Udruženje „Banatska lenija“.

„Na osnovu projekta, članovi Udruženja „Matica“ će biti u prilici da za ododbreni iznos od 120 hiljada dinara kupe vrcaljku, kao deo neophodne pčelarske opreme. Zahvaljujući konkursu i odobrenim sredstvima, članovi Udruženja neće pojedinačno morati da izdavaju neophodna sredstva i značajno su rasterećeni“, kaže Marko Sekulić, Udruženje pčelara „Matica“ B.V. Selo“.

Podršku su dobila i udruženja koja organizuju tradicionalne manifestacije, neguju običaje i tradiciju, gastronomiju severa Banata.

„Ovo je jedan u nizu projekta za koje smo proteklih godina dobili podršku lokalne samouprave. Projekta je usmeren na očuvanje običaja i tradicije slava, tačnije slavskog kolača, trpeze, okupljanja porodice“, kaže Dušanka Ugrenović, udruženje žena „Mokrinčanka“ Mokrin.

U okviru sredstava namenjenih ruralnom razvoju, kikindska lokalna samouprava sprovela je nekoliko mera. Između ostalog kroz sredstva namenja osiguranju useva, kao i realizacijom više mera u oblasti stočarske proizvodnje.

 

Izvor: rtv.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*