Kina izgubila barem 40 ljudi u sukobu na granici sa Indijom?

Са једног од протеста против Кине у Индији (Фото ЕПА/DIVYAKANT SOLANKI)
Sa jednog od protesta protiv Kine u Indiji (Foto EPA/DIVYAKANT SOLANKI)

MUMBAJ – Indijski ministar saobraćaja Vidžaj Kumar Sing tvrdi da je, u masovnom fizičkom sukobu početkom ove nedelje između pograničnih snaga Indije i Kine u dolini Galvan, kineska strana izgubila najmanje 40 vojnika.

Dolina Galvan, smeštena u zapadnom delu Himalaja, predmet je višedecenijskog graničnog spora između dve zemlje, prenosi Tanjug.

Tokom ovog sukoba, u kome zbog odredbi jednog sporazuma iz 1996. godine nije korišćeno vatreno oružje, život je izgubilo 20 indijskih vojnika, dok je najmanje 76 ranjeno, a kineska strana nije izdala zvanično saopštenje o svojim gubicima, navodi Rojters.

„Ako na našoj strani ima 20 mučenika, onda bi broj nastradalih na njihovoj (kineskoj) strani trebalo da bude barem dvostruko veći”, rekao je indijski ministar u televizijskom intervjuu emitovanom u subotu, ali nije pružio dokaze kojima bi potkrepio svoju tvrdnju.

Sing, koji je bivši general indijske armije, rekao je da je Indija Kini predala grupu njenih vojnika koji su zalutali na indijsku teritoriju posle sukoba, u kojem, zbog odredbi jednog sporazuma iz 1996. godine, nije korišćeno vatreno oružje.

Portparol indijskog ministarstva odbrane odbio je da komentariše navode koje je izneo Sing, navodi Rojters.

Kineski državni list „Global tajms” objavio je da je na kineskoj strani bilo žrtava, ne navodeći konkretnije detalje.

Indija i Kina međusobno se optužuju za upad na tuđu teritoriju.

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*