Kineska ambasada: Teorija o virusu iz laboratorije laž, SZO potvrdila

Kina SZO VuhanIzvor: HECTOR RETAMAL / AFP

Insistiranje na teoriji kako je virus korona „procurio iz neke laboratorije“ ne razlikuje se od laži o oružju za masovno uništenje u Iranu, saopštila je kineska Ambasada u SAD.

Kineska ambasada osudila je najnovije pokušaje Amerike da se okrivi Kina za pandemiju kovida-19, ukazujući da se slično dogodilo kada je administracija tadašnjeg predsednika DŽordža Buša promovisala lažne tvrdnje o oružju za masovno uništenje u Iraku za šta je bio odgovoran predsednik Sadam Husein.

Portparol ambasade Liu Pengju rekao je da je poreklo kovida i dalje predmet rasprave i istraživanja i da ga ne treba politizovati.

„Kampanja politizacije porekla virusa i klevetanja Kine ne razlikuje se od laži od pre 12 godina da Irak poseduje oružje za masovno uništenje“, rekao je on, prenosi „Raša tudej“.

Portparol se ovde osvrnuo na „teoriju da je virus procurio iz laboratorije“, odnosno hipotezu da patogen koji uzrokuje kovid-19 nije nastao prirodno, već je proizvod produktivnih eksperimenata u laboratoriji za viruse u Vuhanu u Kini.

Pristalice ove teorije smatraju da je virus uspeo da umakne iz laboratorije, što je dovelo do razorne pandemije.

Ovu hipotezu o poreklu favorizovali su bivši američki predsednik Donald Tramp i njegova administracija. Američka štampa neprijateljski raspoložena prema Trampu tretirala je to u to vreme kao teoriju zavere i dezinformacije.

Međutim, do zaokreta dolazi nakon što je administracija Džozefa Bajdena ozbiljnije shvatila ove tvrdnje i naredila obaveštajnim službama krajem maja da sačine izveštaj po tom pitanju.

Zapadni mediji od tada konstantno objavljuju tekstove u prilog toj teoriji.

Prošle nedelje list „Vol strit džurnal“ objavio je članak u kojem tvrdi da genom virusa SARS-CoV-2 nosi jasne markere spajanja – što znači da je proizveden u laboratoriji.

Poreklo kovida-19 istražila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO), koja je rekla da teorija curenja iz laboratorije nije podržana dokazima i da je prirodna evolucija verovatnija.

Pristalice ove teorije veruju da je Kina ometala istragu i vršila pritisak na istražitelje SZO da naprave izveštaj u kome Peking oslobađaju krivice.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*