Kiparska crkva: Ko propoveda protiv vakcina, ostaje bez plate

NIKOZIJA: Kiparski arhiepiskop Hrizostom dao je ultimatum sveštenicima da povuku svoje izjave u kojima pozivaju narod da se ne vakciniše, kao i da zbog toga upute javno izvinjenje, poručivši im da u suprotnom – neće primiti plate.
2
Foto: pixabay.com

Arhiepiskop je naglasio da sveštenici imaju rok do kraja nedelje da upute pismenu izjavu najvišoj crkvenoj vlasti, Sinodu, zbog tvrdnji da vernici ne smeju biti vakcinisani, piše „Ortodoks Tajms“.

„U stvari, rekao sam im da daju svoje izjave u medijima, koji će ih pismeno poslati Sinodu jer je situacija ozbiljna. Rekli smo im da u roku od nedelju dana treba da daju izjavu o pokajanju i da će im Crkva oprostiti“, rekao je Hrizostom.

On je dodao da su svi pozitivno reagovali na njegov ultimatum i da su rekli da su „uvereni u odluku jer ju je doneo Sinod“.

Komentarišući prošlonedeljni sastanak Sinoda, rekao je da je sa njega poslata snažna poruka.

„Postojao je suštinski dijalog, tamo sam izjavio da svako može da radi šta hoće, imamo demokratiju. Ako neko ne želi da se vakciniše, ima pravo na to, ali ne može niko drugima govoriti da se ne vakcinišu, ta osoba nema takvo pravo. Ako ne razjasne ovo pitanje, neće dobiti platu i to važi za sve“, rekao je arhiepiskop.

On je upozorio da će takva mera biti preduzeta.

„Sinod i svi mi preporučujemo da se svi vakcinišu kako bi se ovo zlo završilo i nadamo se da će to uskoro biti bolest koja će se izlečiti kao i sve bolesti i nećemo imati smrt“, rekao je Hrizostomos.

On je, takođe, precizirao da će, ako u redovima visokog sveštenstva i dalje bude pojava neposlušnosti u vezi sa odlukom Svetog sinoda o vakcinaciji, insistirati da im se zabrani pristup Sinodu.

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*