Kirbi: Povratkom Kristofera Hila SAD poručuju Beogradu – uozbiljite se ili smo završili

Kristofer Hil po drugi put stiže u misiju u Srbiji.
Kirbi: Povratkom Kristofera Hila SAD poručuju Beogradu - uozbiljite se ili smo završili

Foto: Pixabay
Diplomata koji je bio specijalni izaslanik za Kosovo Bila Klintona i koji je sa Ričardom Holbrukom vodio pregovore tokom 1998. i 1999. biće sledeći ambasador Sjedinjenih Država u Beogradu, ako Senat potvrdi predlog predsednika Džozefa Bajdena, što se i očekuje.
Čovek koji je ostao upamćen po pregovorima u Rambujeu posle kojih je usledilo bombardovanje Jugoslavije aktiviraće se iz penzije da bi preuzeo ulogu ambasadora.
Nekadašnji predsednik privremenog Izvršnog veća Kosova Zoran Anđelković, koji je ’98. i ’99. vodio stalne razgovore sa Hilom, kaže za N1 da je izlišno reći da je Hil težak pregovarač.
„On je i organizovao onaj sastanak u Juniku. Bio je stalno prisutan u Prištini i najviše je pregovarao sa Šainovićem. Iskustva su da je on čovek koji hoće da sasluša i da je operativac koji sprovodi politiku. On ovde neće biti statista. Biće uključen u sva pitanja, ne samo za Kosovo. Nije od onih koji samo dođu, izdeklamuju svoj stav i ne interesuje ih šta ste vi rekli“, navodi Anđelković.
Đorđe Vukadinović vidi odluku predsednika Bajdena kao vraćanje Srbije i regiona u vidokrug američke administracije.
„Što baš i ne mora da bude dobro za srpsku vlast, ali ni za Srbiju uopšte. Ni prethodni nisu bili sitan kalibar, ali on je baš krupan igrač. U normalnim okolnostima dolazak takvog diplomate bi bila počast, no ljudi poput Hila se ni ne šalju tamo gde je dobro, već mislim da to nagoveštava da će biti krize“, ističe Vukadinović.
Urednik Vremena Andrej Ivanji navodi za N1 da Hil dolazi u trenutku kada predsednik Vučić i premijer Kurti igraju opasnu igru na granici. Za Hila navodi da je bez sumnje iskusan, ali i da je bio deo američkog tima u Rambujeu koji je izigrao evropske partnere i ubacio preambulu koja je podrazumevala vojno rešenje.
„Ja ne znam koliko je dobar jer rezultat njegovog diplomatskog posredovanja je bio rat. To nikada nije uspeh u diplomatiji. U svakom slučaju on je bio deo onih timova američkih koji su vrlo tvrdo nastupali u Beogradu. Dakle, to je ta škola američka diplomatskog zavrtanja ruku“, ističe Ivanji.
Kristofer Hil je sam priznao da je njegova diplomatska misija kao specijalnog izaslanika 1998. i 1999. bila neuspešna. Rekao je međutim i da je prevrnuo svaki kamen kako bi se došlo do mirnog rešenja krize, kao i da je nepopustljivost Beograda bila razlog što se sve završilo bombardovanjem.
Kirbi: Hil će doneti iskustvo i otvorenost
Kristofer Hil doneće višegodišnje iskustvo, veze sa političkim vrhom u Vašingtonu i otvorenost za rešavanje problema na novi način, smatra Majkl Kirbi, ambasador u Srbiji od 2012. do 2016.
Kirbi, koji je tokom dugogodišnje diplomatske karijere radio sa Hilom u ambasadama u Poljskoj i Južnoj Koreji, rekao je u intervjuu za Glas Amerike da su, odlukom o nominaciji veoma iskusnog diplomate, SAD pokazale da im je stalo do Srbije i da su poslale poruku da zaista žele da postignu napredak u tom delu sveta za koji je Srbija ključna.
„Predsednik Bajden je mnogo godina slušao kako Srbi govore da će uraditi određene stvari. Međutim, nisu uradili to što su obećali. Ovo je prilika da se to postigne. Administracija je ozbiljna i vi se uozbiljite ili smo završili. Možda to treba uzeti u obzir. Stvari ne mogu beskonačno da traju“, navodi Kirbi ono što je, po njemu, moguća poruka SAD Beogradu ovim imenovanjem.
Kirbi smatra da Hil može da unapredi stvari pošto je radio sa Bajdenom kada je on bio na položaju potpredsednika SAD, kao i sa svim ljudima u sadašnjoj administraciji, a takođe ima kredibilitet u regionu pa, prema američkom diplomati, on donosi celi paket, a ne samo 83 odsto ili tako nešto.
On smatra, na osnovu dosadašnjeg rada sa Hilom, da ovaj ima odlične ideje kako da pristupi određenom pitanju i kako da ga konačno reši, što se pre svega odnosi na dijalog Beograda i Prištine, koji bi, po američkom diplomati, trebalo da dovede do cilja: Srbija u Evropskoj uniji i nezavisno Kosovo.
IZVOR:021.RS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*