Kiril: Pandemija naučila koliko je bitna živa komunikacija

MOSKVA –

Ruski patrijarh Rusije Kiril služi noćas Uskršnju liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, kojoj prisustvuje i predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Draga braćo i sestre, srdačno vam želim srećan Uskrs i želim da vam poručim: ‘Hristos Vaskrse’“, rekao je patrijarh pre početka liturgije na kojoj i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin.

Kako je naveo, ovogodišnji Uskrs je nesvakidašnji praznik jer se događa u vreme pandemije za koju se „nadamo da će proći mirno i da će nas naučiti nečemu, a nakon toga napustiti nas zauvek“.

ruski, patrijarh, kiril, 1

EPA-EFE (Sergei Chirikov)

Govoreći o tome čemu nas sve pandemija može naučiti, ruski patrijarh je rekao da je to pre svega „krhkost ljudskog bića i odgovornost“, prenosi Sputnjik.

„Na prvi pogled male stvari poput nebriga o higijeni mogu nam naneti neprevaziđenu štetu. Zapravo, u životu ne postoje male stvari. Sve je važno i sve zavisi od odluka koje donosimo svakodnevno“, kazao je patrijarh Moskovski i cele Rusije.

Dodao je i da je važna lekcija koju nas je naučila pandemija – koliko je bitna živa komunikacija ljudi, a ne virtuelna.

„Postali smo previše nadmeni okruživši se gedžetima, monitorima, uvereni da smo na taj način poboljšali kvalitet naših života. Međutim, pandemija je pokazala da je to pogrešno“, rekao je ruski patrijarh.

Kazao je i da epidemiološka ograničenja nisu sprečile ljude da pomažu i podržavaju svoje bližnje, slabije od sebe i one kojima je pomoć zaista potrebna.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril čestitao je vernicima Uskrs, uz poziv da iskažu milosrđe i brigu za ljude posebno u vreme epidemije.

„U ovaj sveti dan, ispunjen uskršnjom radošću i čudesnom svetlošću, od usta do usta, od srca do srca prenosi se pozdrav koji afirmiše život: Hristos vaskrse!“, navodi se, između ostalog, u patrijarhovoj poslanici.

Prema rečima poglavara Ruske pravoslavne crkve, na Uskrs milioni hrišćana iz različitih zemalja „zahvaljuju Gospodu što je prolivajući sopstvenu krv spasio svet“.

Kao odgovor na tu ljubav mi smo pozvani da iskazujemo ljubav iz čistog srca, da kao odgovor na Isusovo milosrđe i samo pokazujemo milost prema ljudima koji nas okružuju i da se staramo da organizujemo društveni život u skladu sa najvišim jevanđeljskim idealima, naveo je patrijarh.

To je, kako je dodao, posebno aktuelno danas, kada je svet na udaru pogubne pandemije. Pravoslavni hrišćani proslavljaju Uskrs 2. maja.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*