Kisić Tepavčević: Srbija brine o svakom svom građaninu

Dužnost i obaveza Republike Srbije je da brine o svakom svom građaninu i vrati osmeh na lice onima koji ga do sada nisu imali, poručila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević prilikom dodele sporazuma o donaciji kroz projekat „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“.

Ministarka Kisić Tepavčević istakla je da je ovo jedan od projekata koji omogućava da se direktno vide produkti, odnosno rezultati rada svih aktivnosti.

„Na korisnicima možete da primetite da im aktivnosti, koje su realizovane kroz ovaj projekat, menjaju život na bolje i vraćaju osmeh na lice. Kako što i govori sam slogan projekta – „Brinemo o svakome“, tako treba i da se ponašamo“, istakla je Kisić Tepavčević.
Kako je navela, ovim projektom, kojim je uključeno 19 jedinica lokalne samouprave, biće obezbeđena adekvatna stambena rešenja za 421 porodicu, odnosno preko 1500 ljudi. Ono što je posebno značajno jeste da tu spadaju najosetljivije kategorije stanovništva – Romi, osobe sa invaliditetom, žrtve porodičnog nasilja, kao i mladi koji izlaze iz sistema socijalne zaštite i sada su sposobne da se osamostale.

„Ovaj projekat omogućava njihovo ekonomsko osnaživanje kroz različite vidove obrazovanja, dodatne edukacije, podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom, različitim grantovima onima koji prvi put započinju svoje poslove, posebno u oblasti poljoprivrede, ali i drugim delatnostima, odnosno konkretne aktivnosti koje ovim ljudima omogućavaju da pruže svoj maksimum i doprinesu napretku Republike Srbije“, rekla je prof. dr Darija Kisić Tepavčević.
Šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici rekao je da će kroz ovaj projekat 217 romskih porodica, 80 osoba sa invaliditetom, 72 žene žrtve nasilja u porodici i 23 mladih koji su do sada živeli u hraniteljskim porodicama dobiti kuće.

„Iza svih ovih ljudi stoje teške priče. Zahvaljujući ovom projektom oni će sada imati bolje uslove za život“, poručio je Fabrici.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović rekao je da će Ministarstvo na čijem je čelu u narednom periodu dati aktivan doprinos u planiranju i sprovođenju projekata koji podstiču socijalnu inkluziju, poboljšanje kvaliteta stanovanja, unapređenje socijalnog stanovanja i razvoja sistema stambene podrške.
Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da je osnovna politika Vlade Srbije uključivi rast, što znači da se uključe svi potencijali, što nije moguće ostvariti ukoliko svaki građanin nema osnovni paket dostojanstvenog „pribora“ za život kao što su stanovanje, kao i dostupnost svih sadržaja.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*