Kisić Tepavčević: Većina možda ima virus korona u sebi a da ni ne zna

Foto: Screenshot

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je za virus korona karakterističan fenomen „ledenog brega“, to jest većina inficiranih ili nema simptome respiratorne infekcije ili su to blaži oblici koji liče na prehladu.

Foto: Screenshot
To znači da većina nas može nositi ovaj virus u sebi a da to ne zna. Znači, mi imamo 2.200 potvrđenih slučajeva infekcije i barem pet do deset puta više inficiranih koji nisu prepoznati jer se osećaju dobro„, rekla je Kisić Tepavčević za Blic.
Prema njenim rečima, treba biti svestan da svako može da nosi ovaj virus u sebi i zato je mera samoizolacije ključ uspeha, da bi se stvorili uslovi da se zaustavi put prenošenja i spreči da virus pređe na novu osetljivu osobu.
Jako je bitno da shvatimo da virus SARS-CoV-2 ne može da opstane bez nas. Mi mu omogućavamo sredinu za opstanak, razmožavanje i dalje prenošenje„, naglasila je Tepavčević.
Ona je rekla da još nije u potpunosti razjašnjeno koliko dugo može da opstane u spoljašnjoj sredini, to jest da li se to meri satima ili danima, ali da je jasno da se virus ne bi našao u spoljašnjoj sredini da ga inficirani čovek tu nije preneo.
Najefikasniji način prevencije infekcije virusa SARS-CoV-2 je obezbeđivanje udaljenosti od minimum dva metra od potencijalnih rezervoara infekcije. Poslednjih dana beležimo porast obolelih, ali je očigledno da su primenjene mere usporile tok epidemije“, rekla je Kisić Tepavčević.
Autor: Beta

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*