Klimatizovana Hala sportova

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, zamenica gradonačelnika Timea Horvat, član Gradskog veća zadužen za oblast sporta i omladine Nemanja Simović i direktor JKP „Stadion“ Robert Tot pustili su danas u rad novi sistem za klimatizaciju u Hali sportova. Ukupna vrednost investicije je 24 miliona dinara. Izvođač radova, koji su trajali oko četiri meseca, bilo je preduzeće „Cim gas“, iz Subotice.
Uz podsećanje da je Hala sportova izgrađena pre pet decenija i izražavanje zadovostva što je ovaj projekat konačno realizovan, gradonačelnik Laban je rekao da su klimatizacijom Hale sportova stvoreni preduslovi da naš grad bude domaćin velikih evropskih i svetskih takmičenja u dvorani.

„Zahvaljujem se predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, na čiju inicijativu su odobrena sredstva Vlade Srbije u visini od 20 miliona dinara. Grad je učestvovao sa četiri miliona dinara. Podršku u realizaciji ovog projekta pružio nam je naš sugrađenin, trofejni rvač Davor Štefanek, osvajač zlatne olimpijske medalje u Riju i predsednik Sportskog saveza Srbije sa kojim ćemo, sa velikim zadovoljstvom, i dalje dobro sarađivati. Lokalna samouprava pokušava da, kada je reč i o izgradnji nove sportske infrastrukture i poboljšanju uslova za pripreme i takmičenje naših sportista, uradi sve što obeća. Pored reflektora na Gradskom stadionu i novog balona u Dudovoj šumi, završili smo i klimatizaciju Hale sportova. U narednom periodu, zajedno sa Ministarstvom omladine i sporta, realizovaćemo još jedan važan projekat, a to je izgradnja nove atletske staze na Gradskom stadionu“ – naglasio je Bogdan Laban.

Direktor „Cim gasa“ Vladimir Bijelović rekao je da su radovi trajali oko četiri meseca, da se odstupilo od prvobitne koncepcije klimatizacije Hale i da su umesto predviđenih čilera (rashladne mašine koje služe za pripremu hladne vode) ugrađene toplotne pumpe. Izvedeno rešenje će omogućiti hlađenje tokom letnjih meseci i grejanje u prelaznim periodima, na proleće i u jesen, navode na zvaničnoj internet stranici Subotica.rs.

„Ugrađene su dve toplotne „midea“ pumpe, koje će omogućiti hlađenje tribina velikog i malog terena. Ugrađeno je 8.000 kilograma limenih kanala sa distributivnim elementima i 5.000 kilograma čeličnih nosača, što je iziskivalo veliki napor glavnog izvođača i naših kooperanata. Kalkulaciju u novčanom iznosu nismo radili. Subotička ‘Toplana’ je snabdevač ovog objekta toplotnom energijom, ali naša iskustva govore da će troškovi grejanja biti manji bar za 50 odsto“ – kazao je Bijelović.

Nemanja Simović je najavio da će Grad Subotica već naredne godine biti domaćin Evropskog prvenstva za kadete u rvanju. Pregovara se, naveo je, i sa Odbojkaškim savezom Srbije, ali i drugim savezima o mogućnostima da naš grad bude domaćin velikih sportskih takmičenja. Pored izgradnje nove atletske staze na Gradskom stadionu, dodao je, u narednom periodu radiće se i na izgradnji novih i sanaciji postojećih sportskih terena na Paliću.

„Već dugo godina devestirane terene u okviru Sportsko-rekreativnog centra ‘Janko Pejanović’ vratili smo u vlasništvo grada i sredinom decembra prošle godine krenuli smo sa njihovim uređenjem. Gradimo nove terene za rukomet, košarku i dva odbojkaška terena, a popravićemo dotrajalu rasvetu kako bi mogli da se koriste i u večernjim časovima. Namera nam je da do predstojećeg Prvomajskog uranka završimo sve radove i terene predamo na upotrebu sportistima i rekreativcima“ – istakao je Nemanja Simović.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*