Knežević: Napad na svetinje po istom scenariju na Kosovu i Metohiji i Crnoj Gori

epa05805310 Milan Knezevic, leader of the pro-Russian opposition Democratic Front and leaves the building prosecution after the hearing of the Special Prosecutor in Podgorica, Montenegro, 20 February 2017. Special Prosecutor Milivoje Katnic has requested that parliament allow the prosecution and detention of Andrija Mandic and Milan Knezevic, who are both leading members of the opposition Democratic Front (DF). The Parliament voted for the abolition of immunity last week because the prosecutor charged that they are allegedly involved in a pro-Russian plot to overthrow the government over its NATO bid. EPA/BORIS PEJOVIC
SEVERNA MITROVICA –

Predsednik Demokratske narodne partije Crne Gore i jedan od lidera crnogorske opozicije Milan Knežević izjavio je „da mržnja prema Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), pritisci na sveštenike i satanizacija svega pravoslavnog u Crnoj Gori vodi ka projektu koji je sproveden na Kosovu i Metohiji“.

On je u intervjuu za portal Kosovo online prokomentarisao spor oko izgradnje magistralnog puta od Dečana ka severu Crne Gore, čime se direktno ugrožava manastir Visoki Dečani, istakavši da to govori o nameri unošenja nemira i konstantnog osećaja ugroženosti pravoslavnih sveštenika i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

milan, knezevic

„Ovo je samo kontinuitet užasnih scena koje smo gledali protekle dve decenije, kada su paljene i uništavane srpske svetinje, ali i pokazatelj koliko je ta lažna tvorevina zasnovana na pravnom nasilju, nesposobna da uspostavi pravni poredak i poštovanje zakona“, rekao je on.

Govoreći o najavljenom povezivanju Albanaca sa Kosova sa delovima Crne Gore, Knežević kaže da dok režim Mila Đukanovića plasira izmišljenu priču o velikosrpskim pretenzijama ka državi Crnoj Gori i dok srpski narod doživljava progone i pretnje da će biti proteran, lideri albanskih stranaka uveliko rade na promovisanju ideje Velike Albanije.

„Zato je moguće da, na primer, grupa Albanaca godinama neometano upada u manastire Beška na Skadarskom jezeru i Svač kod Ulcinja, uzmemiravajući sveštenike i pravoslavni narod, jer smatraju da je to njihova teritorija, kao što je dozvoljeno i naoružanim albanskim policijskim patrolama da slobodno upadaju u Crnu Goru u pograničnom delu, a da to ne izazove bilo kakav otpor crnogorskih zvaničnika“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, pozadina takvog stanja, pored nacionalnih pretenzija i obračuna sa srpskim narodom, leži i u poslovima koji vezuju tzv. kosovski i režim u Crnoj Gori.

„Sistemski i sistematski progon SPC u Crnoj Gori i pokušaj otimanja njene imovine dešava se gotovo po istom scenariju kao i na KIM. I ovaj nasrtaj na Visoke Dečane da bi se izgradio put ka Crnoj Gori dešava se u susret izborima 30. avgusta, kao podrška naporima crnogorskih vlasti da zatru sve što je pravoslavno i srpsko, kako bi nesmetano mogli da vladaju na svim nivoima, i onom svetovnom i duhovnom“, kaže Knežević.

IZVOR:RTV

FOTO:EPA (BORIS PEJOVIĆ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*