Knjige za srpske državljane na izdržavanju zatvorske kazne u Turskoj

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije Dejan Carević izjavio je danas, povodom Međunarodnog dana demokratije, da je ta uprava posvećena poštovanju prava lica lišenih slobode i potpunoj primeni međunarodnih konvencija.

Knjige za srpske državljane na izdržavanju zatvorske kazne u Turskoj

Carević je naveo da Uprava preduzima delotvorne mere u cilju prevencije torture u zavodima poput kontrole u primeni i zaštiti prava osuđenih i pritvorenih lica, informisanja o njihovim pravima i mehanizmima zaštite prava, redovnih i vanrednih nadzora nad radom zavoda i saradnje sa nevladinim organizacijama za zaštitu ljudskih prava.

Uprava od početka pandemije intenzivno sprovodi mere prevencije na očuvanju zdravlja osuđenika, a brine se i o humanom aspektu izvršenja zatvorske kazne, što znači da lica, uz striktno poštovanja mera, posećuju članovi njihovih porodica i omogućen im je kontakt sa porodicom putem Skajpa i Vibera, naglasio je on.

Povodom 15. septembra – Međunarodnog dana demokratije, Uprava je donirala 100 knjiga Generalnoj direkciji za kazneno-popravne ustanove u Turskoj kako bi ubuduće bile na raspolaganju srpskim državljanima na izdržavanju zatvorske kazne u toj zemlji.

Reč je o književnim delima iz bibliotekarskog fonda Okružnog zatvora u Beogradu, koji ukupno broji 3.500 knjiga.

Osim beletristike, svi zavodi u Srbiji poseduju i pravnu literaturu kako bi osuđenici imali pristup zakonskim dokumentima koji regulišu njihova prava i obaveze.

Materijal je preveden na više stranih jezika i jezike nacionalnih manjina kako bi se sprečila diskriminacija zbog moguće jezičke barijere.

Zavodi poseduju zavidan bibliotekarski fond koji broji nekoliko desetina hiljada knjiga, a od toga najveće ustanove imaju gotovo 40.000 naslova – KPZ u Sremskoj Mitrovici 14.100, zavod u Požarevcu (Zabeli) 13.500, u Nišu 5.500, a KPZ u Beogradu i KPZ u Pančevu po 4.000.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*