Knjiženje vojne imovine ponovo u centru pažnje

Pitanje knjiženja vojne imovine ponovo je u centru pažnje nakon što je pravobranilac BiH, Mlađen Mandić, izjavio da je Okružni sud u Istočnom Sarajevu, postupajući po upravnom sporu navodno odlučio da Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Srpske mora uknjižiti lokaciju Veliki Žep kod Han Pijeska u vlasništvo BiH, odnosno Ministarstva odbrane.

Dok Mandić najavljuje i moguće krivične prijave, iz Srpske poruka da on svojim delovanjem krši Dejtonski sporazum, istovremeno kupujući novi mandat pravobranioca BiH.

U sporu između Pravobranilaštva BiH i Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Srpske, Okružni sud u Istočnom Sarajevu presudio je, kako kaže pravobranilac BiH, u njihovu korist. U prevodu to znači da Uprava mora uknjižiti lokaciju Veliki Žep kod Han Pijeska u vlasništvo BH Ministarstva odbrane. Kako Mandić navodi za federalne medije, Pravobranilaštvo BiH već je podnelo zahtev da se traženo knjiženje sprovede, ali odgovor od Uprave nije dobilo.

„Sud u Istočnom Sarajevu odlučivao je po upravnom sporu koje je Pravobranilaštvo BiH pokrenulo protiv rešenja Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske, kojim odbijaju da sprovedu spomenuto knjiženje. Odluku Suda u Istočnom Sarajevu dobili smo pre desetak dana i odmah smo, na osnovu nje, navedenoj upravi podneli zahtev da se traženo knjiženje i sprovede“, rekao je pravobranilac BiH Mlađen Mandić.

Odbije li Uprava knjiženje, Mandić kaže da postoje uslovi za krivičnu prijavu protiv direktora RUGIP-a. Komentar na ovakve izjave bh pravobranioca iz Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove nismo dobili. Reagovao je zato član Predsedništva SNSD-a Staša Košarac koji kaže da Mandić ovakvim stavovima na drastičan način krši Dejtonski sporazum i Rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti. Dodaje da se Mandićevo djelovanje, suprotno odlukama institucija Republike Srpske i interesima srpskog naroda, podudara sa odlukom Saveta ministara BiH, koji je pre deset dana Mandića ponovo imenovao na poziciju pravobranioca BiH.

„Na ovaj način pravobranilac Mandić rekao bih da je u potpunoj funkciji Federacije BiH i bošnjačkih politika na nivou zajedničkih institucija. Treba napomenuti da BiH nema svoju imovinu i to je precizno definisano aktima, ali se na ovaj način pokušava deo teritorije Republike Srpske oduzeti“, istakao je član Predsedništva SNSD Staša Košarac.

Priča o otimanju teritorije Republike Srpske očigledno je bez kraja. Podsećanja radi, iz Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove ranije su navodili da je zahtev za knjiženje vojne imovine u Han Pijesku jedan od ukupno 12 takvih na teritoriji Republike Srpske, ali da je nakon presude Suda BiH odbijen jer nije bio sprovodiv u evidencijama Uprave. Kasnije pokrenuti upravni sporovi za slučajeve u Han Pijesku, Bileći i Doboju za sada su zvanično dali rezultat u Doboju, gde su potvrđena rešenja Uprave.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*