Ko će u Austriji kontrolisati zaključavanje nevakcinisanih ?

(EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA)

Nakon što je austrijska vlada donela odluku da se nevakcinisanima ograniči sloboda kretanja čim popunjenost kapaciteta na intenzivnoj nezi dostigne 30 odsto, postavlja se pitanje ko će to kontrolisati.

Politički predstavnici policije izjasnili su se jasno protiv nametanja obaveze kontrole čuvarima reda, prenosi Tanjug.

U Beču, gradu sa oko dva miliona stanovnika, bez policije, nije moguće kontrolisati poštovanje mere zaključanosti za nevakcinisane.

Zbog toga sve ukazuje na to da vlasti žele da kontrolu nametnu policiji, kao što je to bilo i u slučaju kontrole poštovanja obaveze nošenja maski.

Predstavnik socijaldemokratskog policijskog sindikata (FSG) Herman Grajlinger kaže da je policija spremna da vrši kontrolu kada ima povod, ali da nije spremna da sprovodi široke kontrole stanovništva.

I predstanik FCG, sindikata bliskom Narodnoj partiji (OVP) Rajnhard Cimerman ističe da policajci nisu ti koji treba da sporvode kontrole, na primer, na parkingu jedne radnje.

Inače austrijska vlada dogovorila je nove mere, u slučaju daljeg pogoršanja epidemiološke situacije, koje će pogoditi pre svega nevakcinisane.

Naime, od nivoa pet, petostepenog plana nevakcinisani će biti suočeni sa zaključavanjem.

Inače nivoi mera zavise od popunjenosti kapaciteta na intenzivnoj nezi. Aktuelno je na snazi nivo 1, koji se primenjuje već više od mesec dana, a koji je stupio na snagu nakon što su jedinice intezivne nege dostigle popunjenost kapaciteta od deset odsto, što je 200 kreveta za kovid pacijente.

Zbog brzog rasta broja novozaraženih, ali I hospitalizovanih nadležni strahuju da će uskoro biti primenjen nivo 2.

Nivo dva predviđa nošenje zaštitne maske tipa FFP2 u supermarketima, kao i prodavnicama namirnica, apotekama, trafikama, javnog prevozu.

U ostalim prodavnicama, izuzev u Beču, vakcinisani i izlečeni mogu bez maske da ulaze, dok nevakcinisani moraju nositi FFP2 masku.

U Beču je maska obavezna u svim prodavnicama.

Takođe primenjuje se i takozvano „3G „ pravilo, a to je da za ulazak u restorane, kafiće, manifestacije sa sobom treba poneti sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom kovid19 ili negativan test.

Za razliku od ostatka Austrije, u Beču se ne prihvataju antigenski testovi, a PCR testovi imaju skraćeno važenje od svega 48 sati.

Nivo 2, koji bi uskoro mogao biti proglašen, a to će biti slučaj kada popunjenost kapaciteta intenzivne nege dostigne 15 odsto (300 kreveta ) uvodi se „2G „ pravilo za manifestacije bez mesta za sedenje i u noćnoj gastronomiji, a to znači da pristup imaju samo vakcinsani i izlečeni.

Pored toga širom Austrije će se ukinuti mogućnost korišćenja kućnih antigenskih testova.

Nivo 3, koji stupa na snagu odmah po popunjenosti kapaciteta na intenzivnoj nezi od 20 odsto, predviđa da se u potpunosti ukida prihvatanje antigenskog testa kao potvrdu za ulazak ili korišćenje usluga.

Od tog nivoa na mesta na kojima važi „ 3G „ pravilo moći će da ulaze samo vakcinisani, izlečeni ili osobe sa negativnim PCR testom.

Nivo 4, koji stupa na snagu kada popunjenost kapaciteta intenzivne nege dostigne 25 odsto, odnosno 500 kreveta, predviđa da se primenjuje „2G” pravilo svuda gde je do sada važilo „3G” pravilo, a to znači da u gastronomiju, hotele, manifestacije, kulturne ustanove, zabavu ili na sportske terene mogu samo još vakcinisani i izlečeni.

Dalji detalji biće naknadno određeni, pre svega kada je reč o uslužnim delatnostima, kao što su frizeri i saloni lepote, za koje je do sada važilo „3G” pravilo.

Novi nivo 5 stupa na snagu od popunjenosti kapaciteta intenzivne nege od 30 odsto, odnosno 600 kreveta, a to se, prema prognozama, očekuje već u novembru.

Taj nivo predviđa zaključavanje nevakcinisanih, to bi značilo da oni koji nemaju važeći vakcinalni status ili potvrdu o izlečenju, ne stariju od šest meseci, ne mogu više napuštati svoj dom.

Njima će biti dozvoljene samo nabavke svakodnevnih potrepština i odlazak na posao.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*