Ko je uhapšeni Edin Vranj, bivši visoki funkcioner MUP-a BiH, zbog koga rastu tenzije između Sarajeva i Beograda

SARAJEVO –

Tužilaštvo BiH saopštilo je danas da je po naredbi iz decembra 2018. obustavljena istraga protiv uhapšenog Edina Vranja i još nekoliko osoba, iz Ministarstva spoljnih poslova su najavili da će preko Ambasade BiH tražiti razgovor sa postupajućim tužiocem u ovom slučaju, a beogradski advokat uhapšenog Boris J. Zorko kaže da sve što bi rekao u ovom trenutku ne bi bilo korisno.

Tužilaštvo BiH kaže da je za hapšenje Vranja saznalo iz medija i da do danas nisu dobili nikakvu informaciju o tome.

Izvor: N1

„Tužilaštvo BiH postupalo je na osnovu prijave dostavljene od nadležnih policijskih organa, protiv više osoba, koja se odnosi na navode o ratnim zločinima, počinjenim nad žrtvama srpske nacionalnosti u zgradi ZOIL-a u Goraždu, 1993. i 1994. godine“, navodi se u saopštenju.

U tom predmetu je, navode, podignuta optužnica protiv više osoba i suđenje je u toku, dok je u „odnosu na prijavljenog Edina Vranja i još nekoliko osoba, 26. decembra 2018., donesena naredba o nesprovođenju istrage, na koju nije bio izjavljen prigovor“.

Navode i da su prema Tužilaštvu Srbije uputili hitan upit, kojim su zatražene detaljne informacije o hapšenju Vranja.

Beogradski advokat uhapšenog Boris J. Zorko rekao je za portal sarajevskog Avaza da ne može detaljnije da komentariše slučaj, ali da se očekuje da u toku dana bude više informacija ili u kasnijoj fazi postupka.

„Sve što bih sada rekao, ne bi bilo korisno. Očekuje se sada dalja procedura i dalje postupanje po ZKP-u i njegovo prebacivanje u Tužilaštvo u Beogradu. Ništa drugo ne mogu da komentarišem“, rekao je Zorko.

Ministarstvo spoljnih poslova BiH, odnosno, ambasada BiH u Beogradu primila je službenu informaciju o hapšenju Vranja i zatražila je od nadležnih organa da ga predstavnik ambasade BiH poseti i ponudi pravnu pomoć i zaštitu.

Ambasada BiH u Srbiji zatražiće i sastanak s postupajućim tužiocem u ovom predmetu.

Uhapšen po poternici raspisanoj 2018.

Edin Vranj, koji je u Srbiji uhapšen po poternici raspisanoj 2018. zbog sumnje da je izvršio ratni zločin nekada je bio načelnik Sektora kriminalističke policije u Uprave policije Federacije BiH.

Policiju je napustio 2016. godine, kada je postao direktor privatne sigurnosne agencije.

Prema pisanju sarajevskih medija, Vranj je punih 30 godina proveo na različitim operativnim i rukovodećim poslovima.

Nekadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije u FUP-u i prvi čovek Odeljenja za organizovani kriminal uhapšen je na graničnom prelaz Uvac.

Vranj je magistar kriminalističkih i doktor pravnih nauka, koji je kriminalističko bezbednosno znanje sticao u Sarajevu, Beogradu i Skoplju.

Edin Vranj napustio je Federalnu upravu policije 2016.

Vranj je uhapšen juče, a u izjavi za sarajevski Avaz je rekao da je „šokiran“ i da „još ne može da veruje šta mu se događa“.

On je bio na putu za Sandžak i o tome je obavestio nekoliko prijatelja u Sarajevu.

„Tačno je da sam uhapšen. Ni sam ne znam zbog čega. Evo me u policijskoj stanici u Priboju i čekam da me prebace za Beograd. Razlog je navodno neka prijava iz 2018. godine za ratni zločin“, rekao je Vranj u izjavi za Avaz.

Vranj je tada negirao da ima bilo kakve veze sa ratnim zločinima.

„Sa ratnim zločinima imam veze kao što imam sa Marsovcima“, rekao je on.

Sarajevski mediji:Ambasador Srbije odbio Komšićev poziv za razgovor

Sarajevski mediji pišu danas da je ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević odbio poziv predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića da dođe na razgovor.

Na zvaničnoj stranici Predsedništva BiH nema saopštenja o tome, a sarajevski portal Klix piše da im je to potvrđeno u Predsedništvu.

Komšić je, navodi se, Đorđevića pozvao zbog hapšenja Edina Vranja pri pokušaju da pređe u Srbiju, koja je za njim raspisala poternicu 2018. zbog sumnje da je počinio ratni zločin.

Navodi se da je Komšić danas službeno pozvao Đorđevića na razgovor, a da je ambasador Srbije preko sekretarice poručio da „ne želi doći“.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*