Kod Maroka spaseno 147 migranata

Izvor: GIOVANNI ISOLINO / AFP

Marokanska mornarica spasila je 147 afričkih i azijskih migranata kod marokanske obale koji su improvizovanim čamcima pokušavali da stignu u Evropu, javila je novinska agencija MAP, pozivajući se na vojni izvor.

Migrantima, poreklom iz podsaharske Afrike i desetak azijskih zemalja ukazana je prva pomoć „pre prebacivanja u najbliže luke, a zatim su predati nadležnim službama“ naveo je vojni izvor ne precizirajući gde se dogodilo spasavanje na moru.

Hiljade migranata, pretežno iz potsaharskog dela Afrike, svake godine pokušava da preko Maroka stigne do Španije, najbliže evropske zemlje sa marokanske obale, uprkos pojačanoj kontroli.

Marokanska obalska straža je između 12. i 15. novembra pružila pomoć za oko 330 migranata u Atlantiku i Sredozemnom moru, prema vojnim izvorima.

Najmanje četiri migranta koja su pokušavala da stignu do Evrope, među kojima dve mlade žene, utopila su se, a njihova tela pronađena su 12. novembra u blizini Rabata, saopštile su lokalne vlasti.

Agencija MAP je prenela da su juče bezbednosne službe uhapsile 117 migranata.

Ukupno 32.713 imigranata stiglo je morskim putem u Španiju između januara i oktobra, 24,2 odsto više nego u istom periodu 2020. godine, prema podacima španskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema procenama Međunarodne organizacije za migracije (IOM) 2021. je stradalo najmanje 1.025 migranata na pomorskoj ruti ka Španiji.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*