Koha tvrdi da je dobila „non-pejper“, pripremile ga Nemačka i Francuska; Obe zemlje negiraju da stoje iza „non-pejpera“

PRIŠTINA –

Prištinska Koha je, pod oznakom ekskluzivno, objavila da je dobila takozvani „non-pejper“ koji su navodno pripremile Nemačka i Francuska, kao zajedničku inicijativu za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i njegovo zaključivanje konačnim sporazumom.

List navodi da nije mogao da potvrdi autentičnost tog nezvaničnog dokumenta, prema kojem će se Srbija i tzv. Kosovo međusobno priznati.

kohaditore,koha,ditore

RTV

Prema tom „non-pejperu“, bio bi stvoren „autonomni okrug severnog Kosova“, u skladu sa zakonima i ustavom tzv. Kosova. Srpska pravoslavna crkva imala bi „privilegovani status“, dok bi se Srbija, nakon ratifikacije pravno obavezujućeg sporazuma, bila dužna da „ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim i regionalnim organizacijama“.

Navodi se da će ove napore podržati članice EU i SAD, a da bi proces trebalo da bude završen pre kraja februara 2022. godine.

Prema tom „non-pejperu“, tzv. „autonomni okrug severnog Kosova“ imao bi pravo regulisanja zakonodavstva na regionalnoj osnovi u oblastima ekonomije, finansija, vlasništva nad infrastrukturom, kulture, obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite pravosuđa, policijske službe, urbanog razvoja i evropske saradnje, u skladu sa ustavom tzv. Kosova.

Prema planu, obuhvatao bi teritoriju gradova Zvečan sa 35 sela, Leposavić sa 72 sela, Severnu Mitrovicu i grad Zubin Potok sa 63 sela.

Nemački ambasador: Postojanje non-pejpera je lažna vest

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode negirao je danas da Berlin stoji iza takozvanog „non pejpera“ po kome će se Beograd i Priština međusobno priznati i tu vest nazvao lažnom.

Rode je tako reagovao na svom Tviteru na pisanje Kohe da je imala uvid u taj nezvanični dokument, koji su navodno pripremile Nemačka i Francuska.

„Takozvani nemačko-francuski non pejper, koji je objavila Koha ditore je lažna vest. Možda takav dokument postoji, ali sigurno nije nemačko-francuski“, rekao je nemački ambasador.

On je dodao da Nemačka u potpunosti podržava dijalog Bepograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU i njenog specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka.

Prištinska Koha navela je da je sinoć primila nezvanični dokument koji su navodno pripremile Nemačka i Francuska i koji predstavlja zajedničku inicijativu o nastavku dijaloga koji bi trebalo da rezultira konačnim sporazumom.

U „non-pejperu“ se navodi da bi bio stvoren autonomni okrug severno Kosovo, a da bi Srpska pravoslavna crkva imala privilegovan status, dok bi Beograd bio u obavezi da ne blokira članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.

I Francuska negirala postojanje non pejpera 

Posle nemačke, i francuska ambasada u Prištini negirala je danas da stoji iza takozvanog „non pejpera“ po kome će se Beograd i Priština međusobno priznati.

Kako je ambasada objavila na Tviteru, Francuska i Nemačka nisu izvor takozvanog francusko-nemačkog non pejpera, koji je objavila prištinska Koha.

„U potpunosti podržavamo posredovanje EU i pozdravljamo napore koje je u tom pravcu uložio specijalni predstavnik zadužen za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak“, navela je ambasada na Tviteru.

Prištinska Koha objavila je danas da je u ponedeljak uveče primila nezvanični dokument koji su navodno pripremile Nemačka i Francuska i koji predstavlja zajedničku inicijativu o nastavku dijaloga koji bi trebalo da rezultira konačnim sporazumom.

U „non-pejperu“ se, pored toga da bi Beograd i Priština trebalo da se priznaju, navodi da bi bio stvoren autonomni okrug severno Kosovo, a da bi Srpska pravoslavna crkva imala privilegovan status, dok bi Beograd bio u obavezi da ne blokira članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*