Koliko košta overa potpisa za kandidovanje liste?

Free Images
BEOGRAD –

Oni koji budu želeli da kandiduju svoju izbornu listu za predstojeće parlamentarne izbore moraće da obezbede više od pola miliona dinara samo za tu svrhu, što ukazuje na to da samo najveće stranke mogu da učestvuju na sva tri nivoa s maksimalnim brojem poslanika i odbornika, piše današnja „Politika“.

Troškovi overe potpisa kod javnih beležnika za kandidovanje na predstojećim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima ostaju isti i biće i ovog puta 50 dinara po potpisu, kažu za list iz Javnobeležničke komore Srbije (BKS).

Free Images

To znači da će oni koji budu želeli da kandiduju svoju izbornu listu za parlamentarne izbore morati da obezbede više od pola miliona dinara samo za to, budući da svi, najpre sigurnosti radi, podnose više od minimalnih 10.000 potpisa neophodnih za kandidaturu. Ovlašćeni predlagač liste koju je potpisima podržalo, na primer, 12.000 građana, platiće notarima za overu 600.000 dinara, to jest oko 5.000 evra.

Javnobeležničke kancelarije su već odredile 540 osoba za overu potpisa za kandidate na predstojećim izborima, a nemaju pravo da naplaćuju terenski rad van radnog vremena ili dnevnice.

Ipak, ako se uzme u obzir da će izbori 26. aprila biti na tri nivoa, troškovi za notarske usluge neće biti baš mali.

Prema računici „Politike“, za političku organizaciju koja želi da učestvuje na izborima u svim lokalnim samoupravama potrebno je više od devet miliona dinara (ili vise od 76.000 evra).

Jedan od načina da se smanje troškovi i učestvuje na izborima u što više opština i gradova jeste prijavljivanje „skraćenih“ izbornih lista, jer zakon dopušta da se podnese izborna lista sa kandidatima za minimalno trećinu odborničkih mandata.

S obzirom na to da je postupak overe potpisa kod javnih beležnika za predsedničke izbore 2017. godine protekao bez primedbi na efikasnost i zakonitost ovog procesa, JKS je uveren da će javni beležnici i ovoga puta obaviti taj važan posao na istina način, stoji u odgovoru te institucije „Politici“.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*