Koliko zabrinjava novi trend tinejdžera „Uočen si“ na društvenim mrežama

Ilustracija Foto: Pixabay/Erik_Lucatero

„Spotted“ („Uočen si“) je novi trend među tinejdžerima na društvenim mrežama, a svodi se na to da oni slikaju jedni druge, slike se objavljuju na Instagram grupi, a onaj ko prepozna osobu sa slike taguje je i tako otkriva njen identitet.

Ilustracija Foto: Pixabay/Erik_Lucatero

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić ističe da je problem u uznemiravanju privatnosti i činjenici da neko fotografiše maloletnike bez dozvole njihovih roditelja.

Ona je, gostujući u „Beogradskoj hronici“ na RTS, navela da je Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu dobio dve prijave u vezi sa postojanjem ove grupe sa fotografijama koje se dele preko te društvene mreže, ali da nije bilo zloupotrebe.

„Građani iz Zrenjanina i Šapca su nas upozorili da se pojavila ta društvena grupa, da oni šeruju fotografije, da onda se tu komentariše gde je, kada i ko viđen, šta je nosio, u koju školu ide i onda svako ko je deo te grupe daje neki komentar o osobi koja se nalazi na fotografiji“, objasnila je Matićeva.

Naglasila je da je sve krenulo bezazleno iz potrebe da se neko nekome udvara pa kako bi saznao kuda se kreće, ali da to može da preraste u uznemiravanje i zloupotrebu fotografija.

Prema njenim rečima, Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu za dve godine svog rada shvatio da sve što počinje bezazleno na društvenim mrežama može za decu nekada da se završi vrlo tragično, jer oni nisu svesni uvek opasnosti i zato je neophodno da odrasli budu oprezni.

„Naravno, postoji i ta druga strana istine gde je to za njih samo još jedna igra u nizu“, rekla je Matićeva i dodala da smo imali već neke opasne igre kao što je bio „Plavi kit“ i da ih se više i ne sećamo, pa će tako i ovo brzo biti zaboravljeno.

„U međuvremenu moramo biti svi oprezni da ne bismo imali žrtve ovakvih igara“, naglasila je ona.

Matić je objasnila da se radi o grupi koja postoji na Instagramu i da ta grupa sama po sebi ne mora značiti da je opasna.

„U konkretnom ovom slučaju problem je u uznemiravanju privatnosti i činjenici da neko fotografiše maloletnike bez dozvole njihovih roditelja i to je već veliki rizik da će biti zloupotrebljene fotografije“, istakla je Matićeva i dodala da su to sve elementi krivičnog dela i da se na osnovu toga može podneti privatna tužba.

Naglasila je da niko nema prava da vas fotografiše i snima dok vi radite nešto ukoliko se vi sa tim niste saglasili, a posebno kada su u pitanju maloletnici.

Čak 90 odsto dece od 15 do 17 godina ima profile na mrežama 

Navela je da statistika pokazuje da su devojčice najčešće žrtve zloupotreba bilo da su u pitanju društvene mreže ili internet.

„Podjednak je procenat interesovanja i dečaka i devojčica, s tim što statistika govori da su u nekim najgorim slučajevima zloupotreba, kao što je trgovina ljudima ili pedofilija, devojčice više bile žrtve“, objasnila je Matićeva.

Dodala je da su deca u Srbiji u samom vrhu po korišćenju društvenih mreža, pokazuju istraživanja „EU kids onlajn“.

„Od 15 do 17 godina preko 90 odsto njih ima profile na društvenim mrežama, a u uzrastu od devet do 11 godina čak 41 odsto“, dodala je Matićeva.

Ukazala je su deca od devet do 11 godina mala, kao i da oni u Nacionalnom kontakt centru savetuju roditelje da razgovaraju sa decom i odlože otvaranje profila bar do granice od 12-13 godina.

„Oni zaista nisu zreli i nisu svesni opasnosti… Savet roditeljima je da ozbiljno shvate i društvene mreže i ono što nudi internet i da postoje mnogobrojne prednosti, ali moramo biti obazrivi kada su u pitanju rizici“, rekla je Matićeva.

Dodala je da su deca sve svesnija opasnosti i rizika, kao i da su za dve godine obišli preko 83 grada i više od 11.000 dece učestvovalo je u edukacijama.

„Ključ je edukaciji i prevenciji i kao i uvek, kada smo mi bili mladi, moramo pričati sa njima uvek i o svemu“, rekla je Matić.

Broj kontakt centra za bezbednost dece na internetu

Tatjana Matić je podsetila da je broj Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu 19833 i da svi građani koji imaju nedoumicu ili hoće da prijave neki slučaj zloupotreba ili zlostavljanja putem interneta mogu besplatno da se jave.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*